Johan van Boven
Johan van Boven Sport 4 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Dreunt de klap rond Nouri nu nog langer na?

Volgens het contract zou Ajax volgende maand eigenlijk op trainingskamp in het Oostenrijkse Zillertal moeten. Maar de club wil de spelers niet confronteren met de plek waar zich vorig jaar het leed rond Abdelhak Nouri voltrok. Toch zullen de Ajacieden de komende tijd zo nu en dan zijn naam weer voorbij horen komen in het nieuws.

De familie van ‘Appie’ stapt namelijk naar de arbitragecommissie van de KNVB, omdat het Ajax verantwoordelijk houdt voor de ernstige gevolgen die Nouri heeft overgehouden aan het moment waarop hij tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in elkaar zakte door hartfalen. De Amsterdamse club weigert de verantwoordelijkheid echter op zich te nemen.

Beste maatje

Het was duidelijk en logisch dat de staf en spelers van Ajax afgelopen seizoen veel moeite hadden om hun hoofd volledig bij het voetbal te houden. Veel teamgenoten zijn veel meer dan collega’s van Nouri. Sterker nog, Donny van de Beek is een van zijn beste maatjes. Zal de juridische strijd tussen de familie Nouri en Ajax nu wederom een dergelijke invloed hebben op het sportieve vlak?

David Endt, oud-teammanager van Ajax, denkt van niet. „Het klinkt wellicht hard, maar dit heeft met formaliteiten te maken. Ja, natuurlijk zal er nu weer worden gesproken over wie er gelijk heeft of wat er anders had kunnen gaan. Maar de spelers hebben het echte traumatische moment al meegemaakt. Er heeft een vorm van verwerking plaatsgevonden, hoewel je zo’n ingrijpende gebeurtenis natuurlijk nooit helemaal los kunt laten. Maar ik denk niet dat de gang naar de arbitragecommissie de spelers van Ajax in het nieuwe seizoen uit balans zal brengen.”

Ademen

De 21-jarige middenvelder heeft ernstige en blijvende hersenschade en zal volgens de artsen nooit meer normaal kunnen functioneren. Nouri kan wel zelfstandig ademhalen. Hij pendelde de afgelopen maanden heen en weer tussen ziekenhuizen en revalidatiecentra.

De familie liet letselschadeadvocaten onderzoek doen naar de zorg die de Ajacied op het veld kreeg. „De resultaten van dit onderzoek stemmen zeer droevig. Niet alleen leeft de familie nu bijna een jaar met de ernstige gevolgen van de ‘collaps’ van Abdelhak, zij moeten nu ook leven met de wetenschap dat deze gevolgen hoogstwaarschijnlijk hadden kunnen worden voorkomen indien op een juiste en adequate wijze zou zijn ingegrepen”, staat in het persbericht van het advocatenkantoor.

Zinloos

De advocaten concluderen op basis van de tv-beelden dat de medische zorg op het veld niet goed was vanaf het moment dat Nouri in elkaar zakte. „Dit had anders gemoeten”, zegt John Beer, gespecialiseerd in letselschade. „De familie heeft de afgelopen periode getracht om in overleg met Ajax te komen tot een oplossing waarin de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid door Ajax zou worden erkend. Helaas heeft Ajax iedere aansprakelijkheid van de hand gewezen en stellen zij zich op het standpunt dat de verleende zorg wél toereikend en adequaat is geweest. Dit maakt ieder verder overleg zinloos.”

Endt benadrukt dat hij geen verwijten wil maken of een kant wil kiezen. Maar hij begrijpt de keuze van de familie. „Hoe pijnlijk het ook is, voor alle partijen. Maar vergeet niet dat de familieleden de zwaarste klap van hun leven hebben gehad. Er is niets meer aan te doen, maar op een gegeven moment wil je dan toch duidelijkheid. Bijvoorbeeld over wat er beter had gekund. Dit gaat niet om financieel gewin.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.