Redactie Metro
Redactie Metro Sport 1 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Giro 2018: Tom Dumoulin niet bang voor Froome

In Jeruzalem begint wielrenner Tom Dumoulin komende vrijdag aan de Giro d’Italia. De 27-jarige Nederlander is de titelverdediger en favoriet voor de eindzege.

Veiligheid

,,Ik kijk er echt naar uit, al moet ik zeggen dat het ook wel een beetje spannend is, vanuit het oogpunt van veiligheid. Maar niet spannend genoeg om de Giro te vermijden. Ik ben niet banger dan wanneer ik in de Tour de Champs Elysées opdraai”, zegt Dumoulin.

Verder laat de kopman van Team Sunweb het over aan anderen om te bepalen of de keuze voor zo’n bijzondere startlocatie van een grote ronde weloverwogen is. ,,Sport moet volgens mij altijd gescheiden blijven van elke politieke discussie. Maar daar is nu al geen sprake van omdat we in Jeruzalem beginnen. Als het echt niet had gekund, dan zou er internationaal veel meer druk vanuit de politiek zijn gekomen. Blijkbaar is dat niet gebeurd.”

Froome

Dumoulin voelt zich goed en klaar voor de eerste grote opdracht van het seizoen. Het voorjaar viel grotendeels in duigen door pech en fysiek ongemak, maar vooral door een ‘verkeerde mindset’. ,,Ik was lang niet relaxed genoeg, wilde te graag laten zien hoe hard ik de afgelopen winter heb gewerkt. Als ik bij een koers word aangekondigd als de winnaar van de Giro, dan vind ik dat ik die status moet bevestigen”, aldus Dumoulin.

Er zijn flink wat sterke concurrenten voor Dumoulin, maar de meeste ogen zijn gericht op Chris Froome. De Engelsman is sinds de winter verwikkeld in een salbutamol-affaire die maar niet wordt opgehelderd. ,,Ik ben niet bang om tegen hem te rijden, maar de situatie rond Froome is wel moeilijk en onwenselijk.”

De vorm

Het aantal koersdagen van Dumoulin voor deze Giro is beperkt gebleven tot twaalf. Zijn laatste optreden was Luik-Bastenaken-Luik. Hoewel hij als gevolg van een hoogtestage net wat scherpte tekort kwam om in de finale mee te zijn, is hij tevreden over de vorm. De wielrenner zag de koers als ‘een lekkere laatste prikkel’. ,,Ik heb geen meetpunt nodig om te weten hoe ik ervoor sta. De voorbije tien jaar heb ik me voldoende getest op de fiets. Ik weet wat ik moet doen, ongeacht de opdrachten die me de komende drie weken wachten.”

Na een rondreis door Israël (drie etappes) verkast de karavaan naar Sicilië. Het verblijf op dat eiland wordt besloten met een rit die arriveert op de top van de Etna. Vorig jaar was de voorspelling dat die aankomst direct tot een eerste schifting zou leiden. Dat gebeurde niet, omdat de wind de aanvallers niet in de kaart speelde. ,,Als het deze keer anders is, wordt het meteen een pittige aankomst bergop met verschillen. Al hoeft dat niet meteen heel veel te zeggen over de rest van de Giro.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Giro 2018: Tom Dumoulin niet bang voor Froome
Sluiten