Johan van Boven
Johan van Boven Sport 23 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Kuip kan qua huldiging niet tippen aan de Coolsingel

Overal mensen, zover je kunt kijken. Een vlaggenzee. Aftellen tot het moment waarop de spelersgroep op het bordes van het stadhuis verschijnt. De stad in vuur en vlam dankzij Bengaals vuurwerk en gekleurde rookpotten. Een huldigingen op de Coolsingel is voor zowel supporters als spelers een gebeurtenis om nooit meer te vergeten. Dit seizoen moest iedereen met een Feyenoordhart het zonder een bezoek aan de bekendste straat van Rotterdam doen. De ideale huldigingsplek is in een bouwput veranderd en ligt de komende jaren open.

Dus trok de selectie van Giovanni van Bronckhorst maandag na een kort nachtje (er werd in Gin & Gym en Club Vie tot in de vroege uurtjes gefeest) met de gouden KNVB-beker naar het eigen stadion om gehuldigd te worden. „Ik hou van tradities, dus ik had liever op de Coolsingel gestaan”, aldus Jens Toornstra, die in de finale tegen AZ het derde doelpunt voor zijn rekening nam.

Tonny Vilhena spreekt het publiek toe in De Kuip. Foto: ANP

Vorig jaar stond hij met de zilveren kampioensschaal met gouden letters op het balkon van het stadhuis te zwaaien en een seizoen eerder mocht hij er de zilveren KNVB-beker aan de tienduizenden fans laten zien. Gisteren liep Toornstra met zijn teamgenoten naar een podium op de middenstip van De Kuip om de trofee omhoog te houden voor ongeveer 15.000 supporters. „Op de Coolsingel heb ik sowieso het idee dat het allemaal wat massaler was. Maar goed, dit was weer een keer iets anders. Ons stadion is een prima alternatief en het was weer een leuk feestje.”

De huldiging had veel weg van een Open Dag, die altijd vlak voor het nieuwe seizoen wordt georganiseerd. Dat lag uiteraard aan de locatie, waar de fans om de week komen om hun spelers aan het werk te zien. Op de Coolsingel komen ze minder vaak. Verder had het waarschijnlijk te maken met de talloze tienermeisjes die op de tribunes hard meezongen met Ronnie Flex en het feit dat de vreugde na de bekerwinst een stuk minder is dan vorig seizoen, toen Feyenoord na achttien jaar eindelijk weer een keer kampioen werd. Toen ontplofte de stad bijna van vreugde. Nu wappert er ook op elke straathoek een rood-witte vlag, maar is er geen sprake van extreme euforie.

Supporters van Feyenoord tijdens de huldiging van de bekerwinnaar. Foto: ANP

Het lukte de Rotterdammers niet kampioenskunstje te herhalen, maar als de titel volgend seizoen wel weer wordt veroverd, is een bezoek aan de Coolsingel wederom uitgesloten. Die wordt dan nog altijd verbouwd, dus moet er opnieuw een alternatief worden bedacht. Het stadion is te klein om een kampioenschap te vieren. Burgemeester Ahmed Aboutaleb is druk met het vraagstuk bezig, maar vanwege alle werkzaamheden is het een lastige puzzel.

Mooie plek

Toornstra met een knipoog: „Zullen we dan maar een paar jaar wachten voordat we weer kampioen worden? Nee hoor, van mij mag het dan gewoon weer hier gevierd worden. Of er moet een andere mooie plek in de stad gevonden worden.”

Aanvoerder Karim El Ahmadi zal het een zorg zijn waar de feestjes na het behalen van een prijs worden gevierd, als er maar zilver of goud aan de prijzenkast kan worden toegevoegd. „De Coolsingel is heel speciaal, maar van mij had het nu niet per se gehoeven. Nu was het ook weer heel leuk om samen met de supporters de bekerwinst te vieren. Ik had gewoon weer kippenvel hoor, toen ik met de beker het veld op kwam lopen. Het is onze vierde prijs in drie jaar, dat is heel bijzonder. Als de Coolsingel weer beschikbaar is, ben ik misschien al gestopt met voetbal. Dus als we voor die tijd de titel weer grijpen, moeten we een andere plek zien te vinden waar heel veel supporters samen kunnen komen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.