Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 22 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

AZ’er Vlaar: Frustrerend dat we onszelf niet zijn

AZ speelt het mooiste voetbal van Nederland volgens de kenners, maar een wedstrijd winnen van Ajax, PSV of Feyenoord lukt maar niet. Ook in de bekerfinale moest de ploeg van John van den Brom zijn meerdere erkennen in Feyenoord: 0-3.

Frustratie

‘Thuisploeg’ AZ speelde onherkenbaar in de Kuip. Natuurlijk zullen de zenuwen daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld, maar die zenuwen werden ook versterkt doordat Van den Brom opnieuw niet van eigen kracht uitging. „We waren niet onszelf aan de bal en dat is zeer frustrerend”, moest een teleurgestelde AZ-aanvoerder Ron Vlaar na afloop erkennen.

Zodra er tegen een club uit de traditionele top drie moet worden gespeeld, lijkt angst zich meester te maken van de coach die niets bleek te hebben geleerd van de zeperd van twee weken geleden tegen PSV. Van den Brom gooide in de thuiswedstrijd tegen de Eindhovenaren zijn basiself op de schop door met het inbrengen van Ricardo van Rhijn voor meer zekerheid te kiezen.

Angst

AZ kwam toen weliswaar met 2-0 voor te staan, maar dat lag meer aan PSV dan aan de ploeg van Van den Brom. Uiteindelijk won PSV dan ook met 2-3 in Alkmaar. Die wedstrijd gold als generale voor de bekerfinale, maar angst zorgde voor een blinde vlek bij Van den Brom die tegen Feyenoord hetzelfde recept tevoorschijn toverde als tegen PSV.

En dat angst een slechte raadgever is bleek opnieuw maar weer eens waar. AZ zat geen enkel moment in de wedstrijd en deed zichzelf daarmee flink tekort. Feyenoord moest winnen om dit teleurstellende seizoen nog wat kleur te geven. De landskampioen van vorig jaar haakte al vroeg af in de titelrace en staat op dit moment op de vierde plek met maar liefst acht punten minder dan de nummer drie AZ. Dit zorgde voor druk bij de Rotterdammers, waar met name Ridgeciano Haps en Jan-Arie van der Heijden onder stroom leken te staan.

Vragen

Het zorgde voor een erbarmelijk slecht eerste half uur. Maar toen Nicolai Jørgensen de openingstreffer maakte viel er een last af van de Feyenoordschouders. De AZ-spelers zagen in dat doelpunt vooral een bevestiging voor hun angst. Geen enkel moment maakte de ploeg een strijdbare indruk. Geen enkel moment geloofde AZ in de gelijkmaker. Pas in de laatste twintig minuten voerde AZ de druk wat op, maar toen stond het al lang en breed 0-2 voor Feyenoord door een wonderschone goal van Robin van Persie. In blessuretijd gooide Jens Toornstra nog wat extra zout in de Alkmaarse wond door 0-3 te scoren.

„We weten opnieuw niet te winnen van een traditionele topclub, we hebben onszelf tekortgedaan”, aldus Vlaar. „Halverwege de tweede helft deden we wat omzettingen en liep het wat beter. Dat we opnieuw niet winnen van een topclub zorgt voor vragen bij de buitenwacht. Dat is logisch. We zullen eraan moeten werken om eens een keer te winnen van een club uit de traditionele top drie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.