Johan van Boven
Johan van Boven Sport 23 mrt 2018 / 18:30 uur

Zo ziet het nieuwe Oranje van Ronald Koeman eruit

Ronald Koeman maakt vrijdagavond in de Johan Cruijff ArenA zijn debuut als bondscoach, die ervoor moet zorgen dat Nederland weer een aansprekende voetbalnatie wordt. Aan het begin van een nieuw Oranjehoofdstuk stuurt hij de volgende spelers het veld in tegen Engeland:

Doel

Jeroen Zoet.

Koeman is erg te spreken over de vorm van de PSV-keeper, die bezig is aan het beste seizoen uit zijn loopbaan. Hij heeft een streepje voor op Jesper Cillessen, die bij FC Barcelona alleen tijdens het bekertoernooi het doel van de Catalanen mag verdedigen. Marco Bizot is er pas voor het eerst bij en moet netjes op zijn kans wachten. Als het aan Koeman ligt, krijgt Zoet vanavond heel weinig ballen van de verdedigers. De bondscoach vindt dat keepers zo weinig mogelijk in de problemen gebracht moeten worden met terugspeelballetjes.

Defensie

Hans Hateboer, Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Patrick van Aanholt.

Met drie centrale verdedigers en twee opkomende backs (Hateboer en Van Aanholt) hoopt Koeman snel te kunnen schakelen tussen verdedigen en aanvallen. Tegelijkertijd wil hij met een vijfkoppige verdediging extra zekerheden inbouwen als de tegenstander moet worden opgevangen. In balbezit schakelt Oranje van 5-2-3 naar 3-4-3.

Middenveld

Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum.

Koeman verwacht veel van de twee middenvelder, die volgens de bondscoach samen met captain Van Dijk het elftal op sleeptouw moeten nemen. Strootman kende de afgelopen interlands een zeer matige periode, maar de nieuwe bondscoach gelooft nog steeds in hem. Hij is niet voor niets reserve-aanvoerder.

Aanval

Memphis Depay, Bas Dost, Quincy Promes.

Tijdens zijn persconferentie van donderdag had Koeman het over ‘vrijheid’ voor zijn aanvallers. Dat geldt met name voor de mannen die de zijkanten bezetten: Memphis en Promes. Zij zullen niet alleen vaak met een actie buitenom gaan, maar zullen ook naar binnen trekken en van positie wisselen om het de vijandelijke defensie zo moeilijk mogelijk te maken. Dost mag zichzelf in de punt van de aanval bewijzen, omdat hij bij Sporting aan de lopende band scoort.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo ziet het nieuwe Oranje van Ronald Koeman eruit
Sluiten