Metro
Metro Sport 21 feb 2018 / 13:00 uur

Zilver Nederlandse vrouwen op achtervolging

Op de ploegenachtervolging zijn de Nederlandse vrouwen er niet in geslaagd een gouden plak in de wacht te slepen. In de finale ging Nederland even aan kop, maar de Japanse vrouwen bleken uiteindelijk te sterk.

Titelverdediger Nederland was uiteindelijk ruim anderhalve seconde langzamer dan Japan: 2.53,89 tegen 2.55,48.

Voor Oranje kwamen Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong in actie. Japan, de ploeg van bondscoach Johan de Wit, ging de spannende strijd aan met Miho Takagi, Ayano Sato en Nana Takagi.

Buigen voor Japan

In de finale tegen Japan, dat dit seizoen twee keer het wereldrecord op dit onderdeel scherper stelde, bleef Nederland aanvankelijk goed in de buurt van de leidende tegenstander. Oranje nam na twee ronden zelfs even de leiding met een grootste marge van 0,47 seconde. In de slotfase moest Nederland alsnog diep buigen voor Japan.

Eerder woensdag verving Lotte van Beek, Marrit Leenstra in de halve eindstrijd tegen de Amerikaanse ploeg, die zich duidelijk spaarde voor de (nipt gewonnen) strijd om het brons tegen Canada. Van Beek kan derhalve ook op een zilveren medaille rekenen.

Bij Sotsji 2014 haalden Wüst, Leenstra, Jorien ter Mors en Van Beek, toen ook al als ingevallen vierde rijdster, het goud binnen.

Medailles

Voor Wüst, die in Gangneung haar laatste olympische meters uit haar indrukwekkende loopbaan afwerkte, was het haar derde plak in Zuid-Korea. Eerder won ze goud op de 1500 meter en zilver op de 3000 meter. Wüst is met elf olympische medailles (vijf goud, vijf zilver, een brons) de meest gedecoreerde schaatsster in de olympische historie.

Leenstra behaalde eerder in Zuid-Korea brons op de 1500 meter. De Jong pakte brons op de 3000 meter.

Reageer op artikel:
Zilver Nederlandse vrouwen op achtervolging
Sluiten