Metro en ANP
Metro en ANP Sport 19 feb 2018 / 11:55 uur

Record voor Oranjevrouwen op ploegenachtervolging

De Oranjevrouwen hebben zich overtuigend geplaatst voor de halve finale van de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen. De Nederlandse vrouwenploeg red een olympisch record.

Duwwerk

Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong reden in de eerste rit tegen het gastland Zuid-Korea. De olympisch en wereldkampioen op dit onderdeel kwam in een tijd van 2.55,61 over de finish en strijdt woensdag tegen de Amerikaanse ploeg om een finaleplaats.

De samenwerking bij TeamNL verliep, ondanks de toptijd, nog niet helemaal naar wens. Al bij de start verloor De Jong even de aansluiting, onderweg verrichtte het drietal het nodige duwwerk en ook het wisselen van koppositie ging niet altijd even soepel.

Griep

Lotte van Beek keek toe als vierde rijdster. Bondscoach Geert Kuiper zat weer op de tribune. Hij moet nog even op afstand blijven van de sporters van TeamNL wegens een griepaanval. Technisch directeur Arie Koops en Rutger Tijssen vormden het coachduo op het ijs.

Lotte van Beek, Antoinette de Jong, Ireen Wust en Marrit Leenstra voorafgaand aan de kwalificaties ploegenachtervolging

In Sotsji haalden Wüst, Leenstra en Jorien ter Mors vier jaar geleden olympisch goud binnen, met ook Van Beek als vierde rijdster. Vorig jaar veroverden Wüst, Leenstra en De Jong de wereldtitel in Gangneung met een tijd van 2.55,85.

Wereldrecord

De andere halve finale gaat tussen Japan (2.56,09) en Canada (2.59,02). Japan verbeterde dit seizoen in het wereldbekercircuit al twee keer het wereldrecord. Vooral de tijd op de hooglandbaan in Salt Lake City sprak tot de verbeelding: 2.50,87.

De grote finaledag voor de achtervolging is woensdag, zowel bij de mannen als vrouwen. Wüst begint dan aan haar laatste olympische inspanningen. Bij Nederlandse titelprolongatie komt Wüst op zes olympische titels, plus vier keer zilver en een keer brons. Daarmee zou ze dan definitief de meest succesvolle schaatsster zijn in de olympische geschiedenis, gerekend vanaf het aantal gouden plakken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Record voor Oranjevrouwen op ploegenachtervolging
Sluiten