D. van Aken
D. van Aken Sport 21 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Ploegenachtervolging: vrouwen door, mannen falen

De Nederlandse vrouwenploeg heeft zich bij de Olympische Spelen in Pyeongchang geplaatst voor de finale op de achtervolging. De mannenploeg stelde teleur en haalde de schaatsfinale niet.

Geen Leenstra

De Oranjedames versloegen de Amerikaanse formatie met een verschil van liefst 6,87 seconden. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Lotte van Beek stonden op het ijs voor Nederland. De laatste verving als vierde rijdster Marrit Leenstra, die werd gespaard voor de al min of meer ingecalculeerde finale.

Nederland nam in de halve eindstrijd al snel een ruime voorsprong op het Amerikaanse team, dat zich leek te sparen voor de strijd om het brons. In de laatste twee ronden kon het soepel rijdende trio van Oranje de race al rustig uitrijden: 3.00,41 tegen 3.07,28.

Normaal gesproken keert Leenstra voor de eindstrijd terug in de Nederlandse ploeg. De Friezin behaalde vorig jaar in Gangneung met Wüst en De Jong de wereldtitel op dit onderdeel.

Japan

Nederland komt in de finale, die om 13.58 uur Nederlandse tijd begint begint, uit tegen het favoriete Japan dat Canada kansloos liet: 2.58,94 tegen 3.01,82. De Aziatische ploeg van bondscoach Johan de Wit heerste dit seizoen in het wereldbekercircuit. Japan verbeterde twee keer het wereldrecord waarbij zeker de mondiale toptijd in december in Salt Lake City (2.50,87) tot de verbeelding sprak.

Materiaalprobleem

De mannen waren minder succesvol. Het schaatstrio van Oranje moest in Gangneung buigen voor Noorwegen. Na acht rondjes was het verschil 1,38 seconden: 3.37,08 (olympisch record) tegen 3.38,46.

Namens het onttroonde Nederland verschenen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest in de baan. Voor Noorwegen kwamen Havard Bøkko, Simen Spieler Nilsen en Sverre Lunde Pedersen in actie.

De Nederlandse ploeg ging matig van start en kon daarna de achterstand niet meer goedmaken. Het kleinste verschil was iets over de helft nog maar 0,06 seconde, maar daarna liep de marge toch weer op. Een materiaalprobleem bij Blokhuijsen, die na de start een veertje verloor van zijn klapschaats, veroorzaakte te grote problemen voor een succesvolle eindspurt.

Toekijken

Koen Verweij moest toekijken. De Noord-Hollander, die in Zuid-Korea met smart wacht op zijn topvorm, was maandag in de kwartfinales de zwakke schakel. Oranje reed na een rommelige rit nog wel de tweede tijd (3.40,03), achter Zuid-Korea (3.39,29).

Kuiper besloot na een dagje bedenktijd de drie olympische kampioenen van Sotsji 2014, die gezamenlijk nog ongeslagen zijn, uit elkaar te halen. De Friese coach vond dat Roest na zijn fraaie tweede plek op de olympische 1500 meter een kans verdiende. Kuiper zou het van het verloop van de halve finale tegen Noorwegen laten afhangen of hij Roest voor de afsluitende medaillestrijd zou laten staan, of dat hij Verweij nog een herkansing zou geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.