Jelmer Visser
Jelmer Visser Sport 26 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Olympisch vliegtuig maakt ererondje boven Friesland

De zeer succesvolle olympische spelen zitten erop en maandagmiddag vertrok de KLM-vlucht met daarin de medaillewinnaars van Seoul naar Schiphol. Op de terugreis maakte de medaille-jet een ereronde boven de provincie Friesland ter hoogte van Leeuwarden. Op de radar van Flight Radar is de ronde – die qua vorm verdacht veel weg heeft van een schaatsbaan – heel duidelijk te zien.

Twee F-16’s van defensie escorteerden het olympische toestel vanaf Vliegbasis Leeuwarden bij het laatste gedeelte van de vlucht.

De ereronde boven Friesland ©Flight Radar

Fryslan Boppe?

De vlucht van Seoul naar Schiphol duurt 9,5 uur en de atleten hebben er dus al een fikse reis opzitten. Een vermoedelijke reden waarom het vliegtuig een ereronde boven Friesland maakte, is vanwege het feit dat veel van de medaillewinnaars uit deze noordelijke provincie komen.

Als Friesland als zelfstandig land had meegedaan aan de Olympische Spelen zouden zij veertiende zijn geworden met negenmaal eremetaal. Hiermee deed deze provincie het beter dan landen als China, Rusland en Tsjechië. Medaillewinnaars Sven Kramer, Suzanne Schulting, Jorrit Bergsma, Sjinkie Knegt, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong hebben hun roots in deze provincie. De Friese invloed was tevens merkbaar in de ploegenachtervolging en bij het shorttracken.

De olympische ploeg landt om half vijf op Schiphol. De meesten zijn langer dan een maand weg van huis geweest om mee te doen aan de Winterspelen in Pyeongchang. Het was voor Nederland een zeer geslaagde Olympische episode met achtmaal goud, zesmaal zilver en zesmaal brons. En hoewel er in 2014 meer medailles werden gepakt, eindigde ons land toch voor de tweede maal op rij op een zeer verdienstelijke vierde plaats in het medailleklassement.

Het toestel landde even later op Schiphol ©ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.