Metro en ANP
Metro en ANP Sport 10 feb 2018 / 07:34 uur

Jongste atleet TeamNL naar huis door gebroken arm

Van de 33 atleten van TeamNL die zich plaatsten voor de Winterspelen in Pyeongchang, is de 17-jarige Niek van der Velden de jongste deelnemer. Helaas moet de snowboarder nog voor al het spektakel voor hem begint Pyeongchang verlaten.

Van der Velden zag zijn droom in duigen vallen: hij komt niet meer in actie op de Olympische Spelen. Tijdens zijn training voor het onderdeel slopestyle is de snowboarder gevallen. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat hij een zware breuk heeft in zijn rechterbovenarm.

Van der Velden, die zaterdagmiddag in Zuid-Korea wordt geopereerd, kan door zijn blessure volgende week woensdag ook niet mee doen op het onderdeel big air. De Brabander reist waarschijnlijk aankomende week terug naar Nederland, meldt sportkoepel NOC*NSF.

„Niek moet zeker nog een nacht in het ziekenhuis blijven. Het is nu binnen twaalf uur na zijn val te vroeg om iets te zeggen over de genezing”, zegt Cees Rein van den Hoogenband, arts van de Nederlandse sportploeg bij de Olympische Spelen.

Ouders

De ouders van Van der Velden, die naar Zuid-Korea waren gereisd om hun zoon zijn olympische debuut te zien maken, zijn nu bij hun zoon in het ziekenhuis. De middelbare scholier zou zaterdag aan twee runs op de slopestyle meedoen. Ook coach Frank van der Putten baalt ontzettend. „Vreselijk balen voor Niek”, reageert zijn Van der Putten op het onheil dat snowboarder Van der Velden zaterdag op het Phoenix Snow Park overkwam. „Ik zag het gebeuren en had meteen het gevoel dat het niet goed was.”

Van der Velden ging, samen met zijn coach, vlak voor zijn eerste run op de olympische slopestyle nog even de baan op om zijn warming-up af te sluiten. Op de eerste schans ging het echter helemaal mis. „Ik reed achter hem en voelde dat het plotseling harder ging waaien. Niek vloog daardoor te ver, kreeg te veel rotatie en landde verkeerd, boven op zijn rechterarm en schouder.”

Jong genoeg

Een blessure komt voor een topsporter altijd ongelegen, maar een uurtje voor je olympische debuut op zeventienjarige leeftijd is wel erg zuur. Maar volgens zijn coach, moet de jonge atleet niet bij de pakken neer gaan zitten. „Niek heeft nog een hele carrière voor zich”, verzekert Van der Putten. „Van deze blessure zal hij snel weer herstellen, maar het was wel het slechtst denkbare moment om je bovenarm te breken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongste atleet TeamNL naar huis door gebroken arm
Sluiten