Metro
Metro Sport 21 feb 2018 / 13:09 uur

Brons Nederlandse mannen op achtervolging

De Nederlandse mannenploeg heeft de B-finale van de olympische achtervolging gewonnen. Het schaatstrio versloeg in de finale Nieuw-Zeeland en legde zo beslag op het brons.

In de halve finale legde titelverdediger Nederland het nog af tegen Noorwegen. Namens het onttroonde Nederland verschenen Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest zowel in de halve finale als in de B-finale op de baan. Koen Verweij moest beide races toekijken.

Nederland won de B-finale in 3.38.40. Nieuw-Zeeland was met 3.43,54 beduidend langzamer.

Noren olympisch kampioen

De olympische finale werd gewonnen door Noorwegen, dat Nederland in de halve eindstrijd met een verschil van 1,38 seconde had verslagen. De ploeg van Havard Bøkko, Simen Spieler Nilsen en Sverre Lunde Pedersen troefde het gastland Zuid-Korea af: 3.37,32 tegen 3.38,52.

Nederland was veroordeeld tot een strijd om het brons door een nederlaag tegen Noorwegen in de halve finales. Al bij de start brak het veertje op de klapschaats van Blokhuijsen. Hij kon daardoor niet echt aanzetten en topsnelheid ontwikkelen.

Veertje

„Zijn schaats bleef steeds een beetje hangen. Je hebt dan het gevoel dat je een beetje hinkt, dat je schaatst met een soort handicap”, legde Kuiper later uit. De bondscoach deelde echter ook een verdiend compliment uit aan de Noorse ploeg, die met een tijd van 3.37,08 het olympisch record verbeterde. Het haperende Nederland, met Patrick Roest voor Koen Verweij, bleef steken op een tijd van 3.38,46.

Tegen Nieuw-Zeeland namen Kramer en co nog een beetje revanche op zichzelf. De overwinning stond al vrij snel vast. Kramer liet eerder in Gangneung weten dat hij voor zilver of brons weinig zin zou hebben om een dag later de flinke reis naar Medal Plaza in Pyeongchang te maken. Met een redelijk strakke race nam de kopman van Oranje toch zijn verantwoordelijkheid in de troostfinale.

Reageer op artikel:
Brons Nederlandse mannen op achtervolging
Sluiten