Redactie Metro
Redactie Metro Sport 8 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Bob de Vries verlaat Pyeongchang eerder om kinderen

Bob de Vries is vermoedelijk de eerste Nederlandse olympiër die de Olympische Spelen in Zuid-Korea zal verlaten. ,,Ik vlieg waarschijnlijk volgend weekeinde terug”, aldus de 33-jarige schaatser. Zijn drie kinderen en zijn vijftig koeien zijn de voornaamste reden.

Biertjes

De Friese boer uit Haule rijdt komende zondag de 5000 meter, de afstand waarop hij eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) Sven Kramer een zeldzame ‘nederlaag’ bezorgde. ,,Daarna ben ik in principe klaar. Nee, ik ga niet direct aan het bier in het Holland House, want ik ben nog reserve voor de 10.000 meter op donderdag. Nou ja, als ik zondag win, zal ik waarschijnlijk toch wel een paar biertjes nemen.”

Bob de Vries op het ijs van de Gangneung Oval / ANP

Sluitingsceremonie

Volgens De Vries is hij vooralsnog de enige sporter van TeamNL die vroegtijdig vertrekt. ,,Ik heb het nog niet van anderen gehoord”, zegt hij. Een woordvoerder kon die woorden van De Vries niet meteen bevestigen.

Sportkoepel NOC*NSF streeft er in principe naar om de compacte Nederlandse ploeg in Zuid-Korea (33 sporters) tot na de sluitingsceremonie op 25 februari bijeen te houden.

Koeien

,,Ik moest met goede argumenten komen om toestemming te krijgen. Mijn drie kinderen bleken voldoende reden voor een vervroegde terugvlucht”, glimlacht De Vries, die eind januari ook al door een trainingskamp in Inzell van huis was.

,,Ik heb dagelijks contact met het thuisfront. Ook de gezondheid van de koeien houd ik op grote afstand in de gaten. Daar zijn tegenwoordig tal van app’s voor. Als ik zie dat de waarden van de melk niet in orde zijn, geef ik het door aan mijn melker.”

Outsider

De Vries noemt zichzelf een ,,outsider” voor een medaille op de 5000 meter. ,,Als ik zo rijd als bij het OKT dan zit een plak er zeker in. Als ik het toen kon, kan ik het nu ook, al hing ik onlangs nog wel op de rand van ziekte. Daardoor heeft mijn vorm een dipje gekregen. Maar nu voel ik me weer goed. Het wordt een alles-of-niets rit voor mij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.