Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Sport 11 feb 2018 / 12:41 uur

Amerikaanse geeft rare uitleg over ons schaatssucces

Schaats jij ook altijd naar je werk? De Amerikaanse verslaggeefster Katie Couric denkt waarschijnlijk van wel. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Zuid-Korea afgelopen vrijdag legde ze op een bijzondere manier uit waar Nederlands schaatssucces vandaan komt…

De verklaring

„Amsterdam ligt op zeeniveau. Daar laten ze alle grachten en kanalen in de winter bevriezen, en gaan ze met heel de familie schaatsen”, legt de verslaggeefster van NBC News uit. „Ze gebruiken het ook om zich te verplaatsen. Daarom zijn alle Nederlanders goed in schaatsen.” Aha.

Lange benen

De vraag waarom Nederlanders zo goed zijn in schaatsen, houdt buitenlandse media al langer bezig. Tijdens de Winterspelen in 2014 (Nederland had toen 23 medailles te danken aan het schaatsen) werd er ook op los gespeculeerd. Persbureau Reuters meldde toen dat het succes te maken heeft met de lange benen die Nederlanders hebben; we zijn het langste volk ter wereld en dat werpt zijn vruchten af op de schaatsbaan.

De Duitse krant Bild verklaarde destijds dat het komt omdat er in Nederland geen bergen zijn. „Daarom beoefenen Hollanders in de winter massaal een sport waarvoor het land juist supervlak moet zijn, namelijk schaatsen.”

Reageer op artikel:
Amerikaanse geeft rare uitleg over ons schaatssucces
Sluiten