Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 17 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Russische atleten massaal ‘ziek’ voor dopingcontrole

De Russische sporters en doping: het blijft de gemoederen bezighouden. De atleten uit het land blijken nu ook evenementen te mijden waar geheid dopingcontroles zullen zijn.

Indoorkampioenschap

Het regende deze week ineens afmeldingen toen er op het Siberische indoor atletiekkampioenschap dopingcontroleurs aanwezig zouden zijn. In een paar dagen tijd hebben liefst 36 sporters zich ‘ziek’ afgemeld, meldt het Russische Championat.

De atletiekfederatie van het inmiddels beruchte dopingland laat het er niet bij zitten en heeft alle 36 sporters om een verklaring gevraagd. Het is immers niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. In 2016 vluchtte een atlete zelfs het stadion uit toen ze erachter kwam dat ze gecontroleerd zou worden.

Gereguleerde doping

De voorbije jaren zijn er veel onthullingen geweest over het massale dopinggebruik van Russische sporters uit voornamelijk de atletiekwereld, waarbij de overheid ook een rol speelde. Voormalig discuswerpster Yevgeniya Petsjerina – die zelf ooit betrapt was – stelde dat 99 procent van de Russische atleten weleens verboden middelen heeft gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.