Johan van Boven
Johan van Boven Sport 5 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

KNVB en Ajax wisten al jaren van hartproblemen Nouri

De KNVB en Ajax waren al jaren op de hoogte van de hartproblemen waarmee Abelhak Nouri kampte. Dat schrijft NRC op basis van een uitgebreid onderzoek naar de jonge Ajacied, die afgelopen zomer tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen op het veld in elkaar zakte.

Volgens de krant constateerde de voetbalbond in april 2014 een hartafwijking tijdens een echo. De KNVB oordeelde dat er geen sprake was van gevaar en deelde de informatie met Ajax. De familie van ‘Appie’ werd volgens eigen zeggen niet ingelicht.

Bewijs

In de reglementen van de KNVB staat dat in dergelijke gevallen altijd de speler en zijn of haar familie op de hoogte worden gebracht. Het schriftelijke bewijs dat het in het geval van Nouri is gebeurd, is echter niet aanwezig.

De woordvoerder van de familie zegt tegen NRC: „Het nieuws dat in april 2014 bij Abdelhak een hartafwijking is geconstateerd, is voor de familie een enorme schok. Als de familie eerder kennis zou hebben gehad van een hartafwijking hadden zij aangedrongen op diepgravend vervolgonderzoek en regelmatig terugkerende tests om te beoordelen wat de aard en risico’s van een dergelijke afwijking zijn. Dit alles is niet gebeurd, zo moet de familie helaas constateren. De signalen dat de zorg op het veld niet adequaat is geweest, heeft de familie, veelal informeel, van verschillende medici te horen gekregen.”

Een helipkopter landt op het veld om daarna Nouri naar het ziekenhuis te brengen. Foto: ANP

Uit het onderzoek van de krant blijkt dat er vraagtekens kunnen worden gezet bij het optreden van clubarts Don de Winter. Bivoorbeeld over het moment waarop de hartmassage werd toegepast.

Advocaat

Omdat Ajax geen volledige openheid van zaken wil geven wat er op 8 juli van vorig jaar precies is gebeurd met Nouri, heeft zijn familie inmiddels een letseladvocaat in de armen genomen. Ook Ajax werkt inmiddels samen met een dergelijke jurist.

NRC diende 28 vragen in bij de Amsterdamse voetbalclub, maar Ajax wil geen antwoord geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.