Redactie Metro
Redactie Metro Sport 25 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Bert van Marwijk als bondscoach Australië naar WK

De nieuwe bondscoach van Australië is Bert van Marwijk. Hij zal de ‘Socceroos’ leiden tijdens het WK van komende zomer in Rusland.

Van Marwijk heeft een hoop ervaring, en dat loont volgens de voorzitter van de Australische voetbalbond, Steven Lowy, „Dit is een geweldig resultaat voor het Australische voetbal”, aldus de voorzitter. Van Marwijk, die alleen voor het WK is aangesteld, laat op de site van de Australische ploeg weten niet voor spek en bonen mee te willen doen: „Ik wil onze wedstrijden winnen.”

Wereldniveau

Volgens Lowy is Van Marwijk van wereldniveau en al goed op de hoogte van het elftal en de speelwijze. De Nederlander beaamt dat hij bekend is met het Australische team, doordat hij eerder tegen het land heeft gecoacht. „Ik ben ook onder de indruk van de organisatie van de nationale ploeg die de FFA de laatste jaren heeft ontwikkeld.”

Van Marwijk volgt de in november opgestapte Ange Postecoglou op. De geboren Griek had de nationale ploeg van Australië ruim vier jaar onder zijn hoede. De kwalificatie richting dit WK verliep echter uiterst moeizaam, waardoor de positie van Postecoglou onder druk kwam te staan. Zijn permanente vervanger wordt ‘in de nabije toekomst’ bekendgemaakt, aldus de FFA.

Nadat de Australische coach Graham Arnold eerder deze week liet weten niet beschikbaar te zijn als bondscoach groeiden de kansen van Van Marwijk, die ook op het lijstje stond van kandidaten. De oud-bondscoach van Oranje kwalificeerde zich afgelopen jaar met Saoedi-Arabië voor het WK, maar stopte als bondscoach omdat hij geen overeenstemming kon bereiken met de bond over de voorwaarden voor een langer dienstverband.

Australië kwalificeerde zich voor de vierde keer op rij voor het WK en speelt in de poulefase tegen Frankrijk, Denemarken en Peru. Van Marwijk treedt in de voetsporen van Guus Hiddink en Pim Verbeek, die het nationale team van Australië al eens onder hun hoede hadden.

Van Marwijk leidde het Nederlands elftal in 2010 naar de finale van het WK.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.