Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 5 dec 2017 / 12:50 uur

Feyenoord in CL: ‘Een afgang wil ik het niet noemen’

Europees voetbal, en dan met name de Champions League, is goed voor de ontwikkeling van spelers zeggen de kenners. Maar wie dit seizoen de verrichtingen volgt van Feyenoord in het miljoenenbal, krabt zich ongetwijfeld achter de oren. De Nederlandse landskampioen staat in Groep F troosteloos onderaan met nul punten uit vijf duels. Als er woensdag in het thuisduel met Napoli geen puntje gepakt wordt, is Feyenoord de eerste Nederlandse club die ‘droog’ blijft staan in de poulefase. Tel daarbij de enorme waslijst aan blessures op en de schier onoverbrugbare achterstand van veertien punten op koploper PSV in de eredivisie en de vraag is gerechtvaardigd wat Feyenoord eigenlijk aan het avontuur in de Champions League heeft gehad.

Uitstraling

„Sportief in ieder geval niks”, zegt oud-speler en -coach van de Rotterdammers, Mario Been. „Maar dat was vooraf wel te verwachten. Of het een afgang is? Zo wil ik het niet noemen. De prestaties van Feyenoord in Europa staan niet op zich. Ook Ajax, PSV, FC Utrecht en Vitesse hebben er weinig van gebakken, maar dat is nu eenmaal inherent aan de staat waarin het Nederlandse voetbal zich bevindt en dat moeten we op dit moment accepteren. We zijn niet meer zo goed, kijk ook maar naar België. Die clubs doen het nog slechter. Ondanks dat Feyenoord tot nu toe nul punten heeft gehaald, is het voor de uitstraling en de financiën van de club wél goed dat Feyenoord eindelijk weer eens te bewonderen was in de Champions League.”

Mario Been

Vooral dat laatste aspect is een flinke doek voor het bloeden. Doordat Feyenoord meteen kon instromen in de groepsfase – volgend jaar vervalt dit recht voor de Nederlandse kampioen, die dan moet instromen in de derde voorronde – kregen de Rotterdammers een startpremie van 12,7 miljoen euro van de UEFA. Elke overwinning levert daarnaast 1,5 miljoen euro op en een gelijkspel een half miljoen euro. Vooralsnog staat de teller dus op nul.

Kassa

Commercieel directeur Mark Koevermans heeft daarbij het geluk dat Ajax, de nummer twee van vorig seizoen, in de derde voorronde werd uitgeschakeld door OGC Nice en zich zodoende niet plaatste voor de groepsfase. Daardoor gaat het gehele bedrag uit de marketpool (hoe groter de televisiemarkt van een land en hoe meer een tv-zender betaalt voor de rechten, hoe meer geld er beschikbaar is voor de clubs uit dat land) naar Rotterdam. Dit is 11 miljoen euro, waardoor Feyenoord in ieder geval 23,7 miljoen euro overhoudt aan het avontuur in het miljoenenbal. Niet slecht voor vijf verliespotjes.

Volgens Gaston Taument, trainer van O13 bij Feyenoord, heeft de Champions League zijn club op sportief vlak wel degelijk iets opgeleverd. „Als je naar het eerste kijkt, zou je kunnen zeggen dat misschien alleen Steven Berghuis zichtbaar progressie heeft geboekt door het spelen in de Champions League. Ik vind hem constanter dan vorig seizoen. Maar uit ervaring weet ik dat iedere speler beter wordt van het spelen van wedstrijden op het hoogste niveau. Alleen bij sommige jongens zal je dit pas later merken. De echte winst voor ons als Feyenoord op het sportieve vlak zit hem in de ervaring die Feyenoord O19 opdoet in de Youth League. Zij spelen tegen dezelfde clubs als het eerste, bereiden zich op dezelfde manier voor en krijgen te maken met dezelfde UEFA-regels. Je ziet het aan de koppies van die gasten dat ze het prachtig vinden wat ze nu meemaken. Dit is een ervaring die ze mooi meenemen voor later. En die jongens kunnen nog wel door in het toernooi. Ze staan nu tweede achter Manchester City en hebben twee punten meer als Napoli en Shakhtar Donetsk. Woensdag in het stadion van Excelsior staat er dan ook veel op het spel voor ze in het duel met Napoli.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feyenoord in CL: ‘Een afgang wil ik het niet noemen’
Sluiten