Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 18 dec 2017 / 17:15 uur

Badr is back, maar is dat een vloek of een zegen?

Een oorverdovend gejuich klonk er zaterdagavond 9 december rond kwart voor tien van de tribunes van Ahoy. De ring was echter leeg en de mensen moesten nog wel even wachten op het wereldtitelgevecht tussen Rico Verhoeven en Jamal Ben Saddik. Een filmpje van een minuut en elf seconden waarin kickboksbond Glory de comeback van Badr Hari aankondigt was de aanleiding voor de uitzinnige menigte in de Rotterdamse sporthal.

Dolksteek

Het was alleen nog even de vraag tegen wie Hari het op zou nemen op 3 maart in Ahoy. Nu heeft Glory dat bekendgemaakt: het zwaargewicht Hesdy ‘Fighterheart’ Gerges wordt volgend jaar de eerste tegenstander van ‘The Golden Boy’, die een contract heeft getekend bij Glory voor meerdere gevechten. Het duo stond één keer eerder tegenover elkaar in de ring. Dat was zeven jaar geleden onder de vlag van kickboksorganisator It’s Showtime, toen Hari Gerges in de tweede ronde neersloeg. Terwijl Gerges op de grond lag, schopte Hari hem na. Het veelbesproken incident leidde tot Hari’s diskwalificatie.

Coach van Gerges was toen en is nog steeds Thom Harinck. De Amsterdammer is ook de oud-coach van Hari en voelde zich verraden toen zijn pupil hem van de een op de andere dag verliet. „Dat was een dolksteek in mijn rug. Persoonlijk vind ik het leuk dat Badr terugkeert, want er staat nog een rekening open. Of het voor de sport goed is dat Badr terugkeert? Ik snap de scepsis. Ik durf mijn handen er niet voor in het vuur te steken dat hij zich blijft gedragen. Ik hoop het, want ondanks dat hij mij veel pijn heeft gedaan, heb ik nog steeds een zwak voor hem. Ik hoop dat hij heeft geleerd van zijn fouten.”

Badboy

Met Hari keert een notoire ‘badboy’ terug in het kickboksen. Want naast zijn strapatsen in de ring, maakte hij erbuiten ook de nodige uitglijders. Zo werd hij in 2006 veroordeeld tot een celstraf voor de mishandeling van de buren van zijn ex-vriendin en werd hij in oktober 2015 voor verschillende geweldsmisdrijven veroordeeld tot 24 maanden celstraf (waarvan tien maanden voorwaardelijk) en het betalen van een schadevergoeding aan Koen Everink en andere slachtoffers.

Dus is de vraag gerechtvaardigd of zijn terugkeer goed is voor de sport. Glory-oprichter Jon J Franklin gaf voorafgaand aan het gevecht tussen Verhoeven en Ben Saddik in deze krant nog aan hoe belangrijk Verhoeven is voor zijn bond: „Rico is ontzettend belangrijk. Hij is onze wereldkampioen en ons uithangbord. Kickboksen kampte in veel landen met een negatief imago, dat is nu aan het veranderen dankzij Rico.”

Saai

Hari is dus op zijn zachtst gezegd een ander verhaal, maar ondanks de tegenstelling tussen Verhoeven en Hari, is laatstgenoemde meer dan welkom bij Glory. „Iedere sport heeft verschillende personages nodig om aantrekkelijk te zijn”, weet Franklin ook. „Er moet rivaliteit zijn: de New York Yankees versus de Boston Red Sox, Ali tegen Frazier, McEnroe tegen Borg. Met alleen maar Rico’s zou het kickboksen erg saai zijn, maar met alleen maar Badr’s ook.”

Verhoeven zelf daagde na zijn gewonnen gevecht tegen Ben Saddik Hari meteen uit voor een rematch. De ‘King of Kickboxing’ wil echter geen waardeoordeel geven of de terugkeer van Hari goed is voor zijn sport. „Ik weet alleen dat Rico versus Badr een partij is die de mensen graag willen zien en dat ik ernaar uitkijk om volgend jaar tegen hem te vechten.”

Topgozer

Murthel Groenhart is de Glory-wereldkampioen in het weltergewicht en traint af en toe met Hari als hij in Amsterdam is. „Ik zat in Ahoy toen Glory bekendmaakte dat Badr terug zou keren. Het publiek reageerde uitzinnig, dat is toch mooi? Dat geeft al aan dat het goed is dat hij terugkeert. Hij heeft in het verleden een paar dingen gedaan, daar is-ie voor gepakt en hij heeft zijn straf uitgezeten. Dan is het toch goed? Het heeft geen zin om daarover door te gaan, iedereen heeft recht op een tweede kans.”

Contractbreuk

Kickboksorganisatie Enfusion eist van Badr Hari een schadevergoeding van ‘richting een miljoen euro’ wegens contractbreuk. Badr zou ook bij deze organisatie een contract hebben getekend voor een gevecht in mei in Antwerpen. Badrs manager en advocaat Jacques de Wit ontkent dit niet, maar zegt dat Enfusion niet op tijd het eerste voorschotbedrag had betaald en dat daarmee het contract was vervallen. Glory is van mening dat het een zaak tussen het team van Hari en Enfusion is en is er 100 procent zeker van dat Hari op 3 maart in Ahoy vecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Badr is back, maar is dat een vloek of een zegen?
Sluiten