Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 26 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Verstappen vijfde in saai seizoenslot in Abu Dhabi

Hij wilde nog één keer vlammen, maar de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi was een saaie voor Max Verstappen die hoopt dat Daniel Ricciardo zijn teamgenoot blijft.

Gripproblemen

Met alles al zo goed als beslist stond Abu Dhabi bij veel F1-teams al in het teken van volgend seizoen. Zo ook bij Red Bull. De Oostenrijkse renstal test al sinds de Grand Prix van Amerika met een nieuwe ophanging en deed dat vrijdag ook tijdens de eerste training. Verstappen was daarin een fractie langzamer dan Sebastian Vettel en Lewis Hamilton en eindigde als derde. In de middagsessie schakelde Red Bull over op de oude ophanging en kampte de renstal plots met gripproblemen in de resterende trainingen en ook in de kwalificatie. Verstappen zag zich daardoor terug op een zesde plek op de startgrid.

Na Maleisië en Mexico bleek de motor in Brazilië opeens weer minder daadkrachtig, doordat Renault de motor voorzichtig afstelde. De Nederlanders hoopte dat de motor voor de laatste race van het seizoen ‘vol opengeschroefd’ zou worden. „Zeker bij de start”, zei hij voorafgaand aan de race. „AIs er daarna niks meer te halen is, dan kan de motor altijd nog in de safe-modus gezet worden.” Ook teambaas Christian Horner hoopte hierop. „Het is de laatste race, wat mij betreft gaan we er met beide auto’s vol voor.”

Optocht

Het liep helaas anders voor Verstappen en Ricciardo, die vanaf een vierde plek mocht starten achter de twee Mercedessen en Sebastian Vettel in de Ferrari. Tussen Ricciardo en Verstappen zat die andere Ferraririjder, de Fin Kimi Räikkönen. De hele top zes startte prima en na een paar plaagstootjes veranderde de wedstrijd in een optocht. Verstappen probeerdde nog iets te forceren door in de 15e ronde als eerste uit de top zes een pitstop te maken en de switch te maken naar de supersoftband. Het antwoord van Ferrari kwam meteen door Räikkönen binnen te halen. De Fin kwam helaas voor Verstappen voor hem de baan op, waardoor er niets veranderde.

Het enige waardoor Verstappen nog een plekje kon opschuiven was hopen op problemen bij de rest. Helaas voor Red Bull was dat bij Ricciardo, die uitviel met een hydraulisch probleem. Het was de derde uitvalbeurt in vier races voor de Australiër, die de pech die Verstappen eerder dit seizoen te beurt viel, over heeft genomen. Verstappen wist in de slotronden het gat met Räikkonen nog te verkleinen, maar plek vier zat er niet in voor onze landgenoot die Vallteri Bottas op het futuristische Yas Marina Circuit de race zag winnen voor Lewis Hamilton en Vetttel.

Geen haast

Een saaie race dus zonder vuurwerk, waardoor er al snel naar volgend seizoen werd geblikt. Opvallend was namelijk dat het vooral Verstappen was die sinds de GP in Amerika met de nieuwe ophanging testte en niet Ricciardo. In navolging van Verstappen hoopt Red Bull ook het contract met de Australiër te verlengen, maar Ricciardo heeft hiermee geen haast.

Hij zegt zich geen zorgen te maken dat Red Bull de komende jaren om Verstappen heen gebouwd zal worden: „Tot op heden is alles eerlijk verdeeld. Ik wil er niet aan denken, want ik wil niet dat er dingen in mijn hoofd rondspoken die misschien helemaal niet waar zijn. Maar voor het merk Red Bull zou het geweldig zijn als ze hem de jongste wereldkampioen ooit kunnen maken. Vanuit dat standpunt begrijp ik het volledig. Of ik denk dat zij zich volledig achter hem scharen zonder dat ze mij helpen? Ik denk van niet. Ze hebben sinds 2013 geen titel meer gewonnen. Ze zouden helemaal gek worden als dat gebeurt, ongeacht wie de titel zou behalen.”

Verstappen hoopt in ieder geval dat hij en Ricciardo voor een langere tijd teamgenoten blijven. „We respecteren elkaar enorm en om eerlijk te zijn heb ik niet eerder iemand gehad die zo’n goede teamgenoot was. Hij is iemand waar je echt plezier mee kunt hebben, al probeer je hem natuurlijk te verslaan op het circuit. Daarbuiten hebben we het leuk en ik hoop dat we nog een lange tijd teamgenoten kunnen blijven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.