Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 7 okt 2017
Leestijd: 5 minuten

Oranje naar het WK? Zo is het nog mogelijk

Dat Oranje aanwezig is op het WK 2018 in Rusland, is een scenario dat steeds onwaarschijnlijker wordt. Het kan nog wel, maar dan moet in de komende week alles meezitten. We moeten Zweden voorbij in onze eigen poule en dan nog zijn we afhankelijk van de resultaten in de andere kwalificatiegroepen om de play-offs (die in november gehouden worden) te bereiken.

De situatie

Momenteel heeft Nederland dertien punten, drie minder dan Zweden en vier minder dan Frankrijk, dat normaal gesproken niet meer te achterhalen is. Bulgarije kan ons nog inhalen, maar het gaat hier vooral om manieren hoe het WK wel te halen. We focussen ons daarom op het duel met Zweden.

Screenshot groep A/FIFA.com

Om Zweden voorbij te gaan moeten we in ieder geval winnen van Zweden volgende week dinsdag. Maar eerst reist Nederland zaterdag naar Wit-Rusland af, terwijl Zweden Luxemburg ontvangt. Nederland kan dan al definitief uitgeschakeld worden als Zweden meer punten pakt dan Oranje. Dus wint Zweden en laten wij punten liggen in Borisov, dan is het avontuur officieel voorbij.

Laten we even positief zijn en er vanuit gaan dat de mannen van Dick Advocaat in staat zijn de Wit-Russen van zich af te houden en drie punten te pakken. Dan zijn er twee opties. Zweden heeft ook gewonnen of Zweden heeft verrassend punten laten liggen tegen Luxemburg.

In dat laatste geval is de opdracht simpel: win dinsdag thuis van Zweden en de tweede plaats is een feit. Gebeurt dat niet, dan wordt het rekenen. Het doelsaldo gaat dan namelijk een rol spelen. Momenteel is het doelsaldo +6 in het voordeel van de Scandinaviërs (ons doelsaldo is +5, dat van Zweden +11). Als dat zaterdag niet verandert, dan moet het Nederlands elftal met 4-0 winnen om de Zweden voorbij te gaan.

Verhoudingen veranderen

Maar het kan ook zijn dat de verhoudingen in het doelsaldo veranderen. Stel Zweden – Luxemburg wordt 3-0 en Wit-Rusland – Nederland eindigt in 0-1, dan moeten we alweer met vijf goals verschil winnen van de Zweden. Andersom, wanneer dit zaterdag de eindstanden zijn (Zweden – Luxemburg 1-0 en Wit-Rusland – Nederland 0-2), dan hebben we dinsdag in de Johan Cruijff Arena een 3-0 genoeg.

Maar een tweede plaats in groep A helpt ons niet per definitief naar de play-offs. Het is namelijk zo dat er acht plekken in de play-offs zijn en negen kwalificatiepoules. Daarom wordt van alle groepen de slechtste nummer twee uitgesloten van deelname aan de play-offs. Als Nederland zowel van Wit-Rusland als Zweden wint, dan eindigt het de kwalificatie met negentien punten. De kans is groot dat dat niet genoeg is.

De andere groepen

Laten we even per groep de situatie bekijken. Al direct wordt duidelijk dat we de nummer twee van groep B nooit meer gaan achterhalen, want Portugal heeft al 21 punten verzameld. Ook op poule C en G hoeven we eigenlijk niet meer te hopen, want Noord-Ierland en Italië hebben met nog twee wedstrijden te gaan al 19 punten.

Groep D dan? Daar liggen misschien wel de meeste kansen voor Oranje. Daar zijn Wales en Ierland namelijk in de strijd om plek twee verwikkeld. Zij hebben nu 14 en 13 punten en spelen maandag op 9 oktober tegen elkaar in Cardiff. Wanneer dat duel in een gelijkspel eindigt, kunnen ze allebei nooit meer 19 punten vergaren. Een kleine zege van Ierland mag dan trouwens ook, want The Boys in Green hebben een slechter doelsaldo dan Nederland. Het enige risico daaraan is, dat ze hun andere wedstrijd thuis tegen Moldavië spelen. Dat land kreeg al twintig tegengoals deze kwalificatiereeks. Daar ligt voor Ierland dus een kans om aan het doelsaldo te werken.

Onwaarschijnlijk

In groep E hebben Montenegro en Denemarken allebei 16 punten, achter koploper Polen. Met nog twee wedstrijden te gaan is de kans klein dat niet minimaal een van in ieder geval een overwinning boekt en dus 19 punten haalt. Momenteel hebben beide landen een iets beter doelsaldo dan Nederland (allebei +7), dus dat is eventueel nog wel speelbaar. Toch is de kans dat uit deze groep de helpende hand komt voor Oranje klein, mede omdat de landen vol voor de winst zullen gaan, wanneer ze donderdagavond tegenover elkaar staan.

In groep F leidt Engeland met 20 punten, daarachter zijn Slowakije (15 punten), Slovenië en Schotland (beide 14 punten) aan het vechten om plek twee. Hier is realistisch nog wel wat mogelijk, maar het luistert nauw. Vrijdag mag Slovenië niet winnen van Engeland en moet Schotland thuis winnen van Slowakije. Vervolgens mag Schotland drie dagen later niet winnen op bezoek bij Slovenië. In dat geval haalt geen van die drie landen de grens van 19 punten. Slowakije speelt overigens haar tweede wedstrijd thuis tegen Malta, een duel dat ze normaal gesproken ruim zullen winnen.

Het gunstigste scenario in groep F/Kasper Hermans

In groep H zijn de Belgen al zeker van het WK. Zij worden op ruime achterstand gevolgd door Bosnië en Herzegovina (14 punten) en Griekenland (13 punten). Dit lijkt op situatie uit groep D, alleen het verschil is dat het programma van Griekenland heel makkelijk programma heeft. Cyprus en het nietige Gibraltar zijn de tegenstanders. De kans dat de Europees kampioen van 2004 daar punten laat liggen is klein en zeker tegen Gibraltar kunnen ze aan het doelsaldo werken en dat is al iets beter dan dat van ons (+6). Mocht Griekenland onverwacht een uitglijder maken, dan moet Bosnië ook nog wat fout doen. Zij hebben een iets zwaarder programma. Eerst tegen het al geplaatste België thuis en vervolgens wacht een bezoek aan Estland.

De groep van het spektakel

Voor de neutrale liefhebber is groep I een droompoule. Hierin kan namelijk nog van alles gebeuren. Kroatië, IJsland, Turkije en Oekraïne kunnen allemaal nog eerste en allemaal nog vierde worden, zo dicht zit het op elkaar.

Screenshot groep I/FIFA.com

Er zijn hier veel scenario’s mogelijk – teveel om op te noemen – maar omdat alle vier de landen nog tegen Finland of Kosovo spelen (en dan vermoedelijk winnen), is de kans zeer klein dat er niet minimaal twee teams de kaap van 20 punten zullen ronden. Pas als een van de vier landen een uitglijder maakt tegen de laagvliegers in deze groep wordt het interessant.

D en F

Kortom, vooral de resultaten in groep D en F zijn interessant om in het oog te houden. Zeker de wedstrijd tussen Wales en Ierland (maandag 9 oktober om kwart voor negen) kan van cruciaal belang zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oranje naar het WK? Zo is het nog mogelijk
Sluiten