Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 5 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Mata laat collega-voetballers deel van loon doneren

De profvoetballers van nu verdienen ontzettend veel, en zeker die in de absolute Europese top. Juan Mata – middenvelder bij Manchester United – realiseert zich dat ook en begon daarom begin dit seizoen het initiatief Common Goal, waarmee hij hoopt alle spelers zover te krijgen om automatisch in ieder geval één procent van hun salaris te doneren aan een goed doel.

Scholing van kinderen

Met die standaard donatie (het staat spelers natuurlijk vrij om zich nog extra in te zetten voor – andere – goede doelen of meer dan die ene procent te doneren) hoopt Mata op termijn veel te kunnen bereiken. Het eerste grote doel waar Common Goal zich op richt is het naar school laten gaan van alle kinderen op de wereld en ze ook de vrijheid geven om ze te laten sporten.

„Het is net als met voetbal. Als ik dit alleen wil bereiken, dan wordt het lastig. Maar als ik gesteund word door anderen – door ploeggenoten – dan kunnen we heel veel uitrichten", zo sprak hij tijdens de presentatie van zijn plan in augustus.

Volgens de gegevens van Common Goal wordt er alleen in Europa al 10,6 miljard euro op jaarbasis als salaris aan spelers uitgekeerd. Dit betekent dat wanneer elke speler in Europa zich zou aansluiten bij Common Goal, er per week al dik twee miljoen euro zou worden opgehaald.

Hummels en Chiellini

Inmiddels komt er steeds meer steun van andere topvoetballers voor het initiatief van de Spanjaard. Mats Hummels (Bayern München) was de eerste en Giorgio Chiellini (Juventus) en Serge Gnabry (door Bayern verhuurd aan TSG Hoffenheim) hebben zich aangesloten. Vanuit de Verenigde Staten hebben twee grote vedetten uit het vrouwenvoetbal (Alex Morgan en Megan Rapinoe) zich opgegeven. „Door deze belofte van één procent bouwen we een brug tussen het topvoetbal en zijn sociale impact in de rest van de wereld", stelt Hummels.

Wat ons betreft, krijgt de sympathieke middenvelder de komende tijd nog veel meer steun van zijn collega’s. Welke Nederlandse topper sluit zich als eerste aan?

https://giphy.com/gifs/hdFRfedsQOo92

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.