Johan van Boven
Johan van Boven Sport 7 okt 2017
Leestijd: 6 minuten

Live: Hoeveel doelpunten maken Zweden en Oranje?

Doelpunten, doelpunten, doelpunten; daar draait het zaterdagavond om in de WK-kwalificatiewedstrijden Zweden-Luxemburg (18:00 uur) en Wit-Rusland-Nederland (20:45 uur). Oranje moet er een hoop meer maken om een goede uitgangspositie te creëren voor komende dinsdag, wanneer de Scandinaviërs op bezoek komen in de Johan Cruijff ArenA om in een onderling duel uit te maken wie er tweede in de groep (achter Frankrijk) wordt. Gedurende de avond houden we je hier op de hoogte van de verrichtingen in Solna en Borisov.

20:35 uur
Over en sluiten. Nederland moet met 6-0 van Zweden winnen om beslag te leggen op de tweede plaats. „Dat gaat niet gebeuren”, weet aanvoerder Arjen Robben.

94e minuut
Memphis Depay maakt er uit een vrije trap nog 1-3 van.

92e minuut
Wit-Rusland blijft maar jagen op de gelijkmaker.

84e minuut
Arjen Robben benut strafschop voor Nederland: 2-1.

70e minuut
De spelers van het Nederlands elftal lijken zich erbij neer te leggen. Nergens blijkt uit dat ook maar iemand nog een sprankje hoop heeft op een goede afloop.

55e minuut
En daar is ‘ie dan echt: 1-1. Nederland moet zich kapot schamen, iets anders kunnen we er niet van maken.

53e minuut
Het is niet te geloven, maar daar was bijna de 1-1 van Wit-Rusland. Balanovich schiet op de voet van Cillessen.

46e minuut
Het Nederlands elftal, dat slechts met 0-1 voor staat, begint met dezelfde elf spelers aan de tweede helft van de wedstrijd tegen Wit-Rusland.

45e minuut
Het is rust. 0-1 is veel te weinig.

Vincent Janssen mist een kans tegen Wit-Rusland. Foto: ANP

42e minuut
Oranje doet veel te weinig met de uitbraken die het krijgt. Zweden stond bij rust al met 3-0 voor, maar het Nederlands elftal komt voorlopig niet verder dan 0-1.

24e minuut
Daar is het eerste doelpunt. Davy Pröpper schiet binnen na knap terugleggen van Arjen Robben: 0-1. Het verschil in doelpunten met Zweden is nu 13 in het nadeel van Nederland dat dinsdag met 7-0 moet winnen, als het zo blijft.

12e minuut
Zweden had er nu al eentje in liggen, maar Oranje staat nog droog. Vooralsnog is het afdwingen van een hoekschop het belangrijkste wapenfeit.

1e minuut
We zijn begonnen!

Dick Advocaat houdt vast aan het 4-3-3-systeem. Foto: ANP

20:44 uur
De volksliederen hebben geklonken. Nu is het aan Nederland om te laten zien wat het waard is. De doelpuntenjacht gaat zo beginnen.

20:30 uur
Tegenover de NOS laat Dick Advocaat weten: „Die uitslag komt in het hedendaagse voetbal eigenlijk niet meer voor. Wij moeten dus ook met heel veel doelpunten verschil winnen. Wij moeten de uitstraling hebben dat we iets goed te maken hebben, dat moeten de spelers laten zien.”

20:20 uur
De meegereisde fans van Oranje zijn duidelijk:

20:06 uur
We kijken nog één keer naar de beelden…

20:04 uur
Stel, we zeggen stél, dat Nederland met 0-9 van Wit-Rusland wint, dan heeft het dinsdag tegen Zweden niet eens genoeg aan een 2-0 overwinning om zich te plaatsen voor de play-offs. Zo ver is het WK momenteel voor Oranje.

90e minuut
Over en sluiten. Zweden wint met maar liefst 8-0 van Luxemburg. Oranje moet in Wit-Rusland dezelfde uitslag neerzetten om nog enigszins kans te maken op de play-offs.

Zweden beleeft een heerlijke avond tegen Luxemburg: 9-0. Foto: AFP

84e minuut
Zweden heeft nog een paar minuten om op het negende doelpunt te jagen. Intussen is de opstelling van Nederland bekendgemaakt: Cillessen; Janmaat, Van Dijk, Rekik, Blind; Wijnaldum, Vilhena, Pröpper; Robben, Janssen, Babel.

77e minuut
Volgens Dick Advocaat was het onmogelijk dat Zweden met 8-0 van Luxemburg zou winnen, maar die stand staat nu toch echt op het scorebord. En de kans dat het nog erger wordt voor Oranje is groot.

70e minuut
Het is bijna niet meer bij te houden: 7-0 voor de Zweden door – wie anders dan – Berg.

67e minuut
Granqvist mag nog een pingel nemen en ramt ‘m de kruising in: 6-0. ZES-NUL.

60e minuut
Lustig maakt er 5-0 van en de Zweden hebben er nog lang geen genoeg van. Ze hebben nog een half uur om er nog een paar in te prikken.

54e minuut
Aan de andere kant is het wel raak. Berg tekent voor een hattrick en dus is het al 4-0. Zweden zit op geel-blauwe rozen.

Marcus Berg is de grote man bij Zweden. Foto: AFP

51e minuut
En daar is Rodrigues met een grote kans! Hij raakte de bal echter verkeerd en ziet zijn inzet naast het doel van Zweden rollen.

46e minuut
De man die een doelpunt tégen Zweden heeft beloofd komt binnen de lijnen bij Luxemburg: Telstar-aanvaller Gerson Rodrigues

45e minuut
Het is rust in Solna. Zweden leidt met 3-0 en heeft momenteel een doelsaldo van +9. Nederland moet dus een soortgelijk resultaat neerzetten tegen Wit-Rusland om dinsdagavond nog een béétje een kans te maken tegen de Scandinaviërs.

Met een 3-0 voorsprong gaat Zweden met een wel heel lekker gevoel de kleedkamer in. Foto: AFP

37e minuut
Het loopt als een trein bij Zweden. Het is opnieuw Marcus Berg die trefzeker is: 3-0.

31e minuut
Luxemburg mag er af en toe uit komen van Zweden, maar zodra de bezoekers in de buurt van het zestienmetergebied komen, gaat het mis.

18e minuut
En daar is nummer twee voor Zweden. Berg maakt er 2-0 van na iets meer dan een kwartier spelen. Dit gaat wel heel hard nu…

Feest bij de supporters van Zweden. Foto: AFP

11e minuut
De spelers van Zweden pakken snel de bal uit het doel. Het is duidelijk dat ze vanavond toe willen slaan door heel veel doelpunten te maken, zodat ze dinsdag in Amsterdam nauwelijks meer zijn in te halen door Nederland.

10e minuut
Nu gaat Toivonen naar de grond en krijgt Zweden wel heel gemakkelijk een strafschop. Granqvist schiet na 9 minuten en 40 seconden raak: 1-0.

Doelpuntenmaker Andreas Granqvist. Foto: AFP

6e minuut
De Friends Arena schreeuwt om een pingel voor Zweden, maar de scheidsrechter heeft niets onreglementairs geconstateerd.

17:59 uur
De sfeer zit er in ieder geval goed in bij de Zweedse fans:

17:56 uur
De wedstrijd in Solna staat op het punt van beginnen.

17:45
Voordat het voetbalgeweld losbarst nog even een blik op de stand in de groep van Nederland:

17:22 uur
Hier lees hoe het Nederlands elftal het WK nog kan halen.

17:15 uur
Om alvast in de stemming te komen, kun je hier een reportage lezen over Gerson Rodrigues. De Luxemburgse aanvaller van SC Telstar heeft Metro beloofd te zullen scoren tegen Zweden, zodat het Nederlands elftal zich plaatst voor het WK in Rusland.

17:00 uur
De opstelling van Zweden is bekend. De Nederlandse voetballiefhebber herkent een hoop oude bekenden uit de Eredivisie: Olsen; Lustig, Granqvist, Lindelöf, Augustinsson; Claesson, Larsson, Johansson, Forsberg; Toivonen, Berg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.