Johan van Boven
Johan van Boven Sport 22 okt 2017 / 16:26 uur

Ajax legt kampioen Feyenoord het zwijgen op: 1-4

Ajax heeft zondag in Rotterdam een harde klap uitgedeeld aan de aartsrivaal. Feyenoord werd met 1-4 over de knie gelegd door de Amsterdammers. „Schaam je kapot, schaam je kapot”, scandeerden de supporters van de kampioen.

Na een dramatische eerste helft, waarin zowel Feyenoord als Ajax hun best deden zo veel mogelijk balverlies te lijden, stond De Kuip na de rust plotseling in vuur en vlam. Wat de saaiste en slechtste Klassieker ooit dreigde te worden, groeide uit tot een prettig spektakelstuk.

Snoeihard

Eerst was het Klaas-Jan Huntelaar die de 50.000 supporters het zwijgen oplegde. Na naïef balverlies van Sofyan Amrabat knalde de spits van Ajax snoeihard de openingstreffer achter doelman Brad Jones.

Vijf minuten later vierde Het Legioen een klein feestje, toen Ridgeciano Haps het op zijn heupen kreeg. De linksback stoomde vanaf eigen helft op naar het vijandelijke zestienmetergebied, waar hij slim naar binnen trok en over de knie van Matthijs de Ligt viel. Scheidsrechter Danny Makkelie zag er een strafschop in. Nicolai Jørgensen ging achter de bal staan, maar de Deen vond Ajax-keeper Andre Onana op zijn weg.

Koeler

Jørgensen hield een paar minuten later het hoofd net iets koeler door in het strafschopgebied de bal rustig af te leggen op Jens Toornstra, die net zo verwoestend uithaalde als Huntelaar: 1-1.

De Kuip ontplofte van vreugde, maar halverwege de tweede helft waren het wederom de bezoekers uit de hoofdstad die op voorsprong kwamen. Huntelaar was inmiddels naar de kant gehaald, maar zijn vervanger Kasper Dolberg ging even efficiënt met de mogelijkheden om als zijn gewisselde teamgenoot. Na een knappe actie van David Neres schoot hij de 1-2 binnen. Feyenoord was definitief geknakt en Ajax liep daarna via Siem de Jong en nogmaals Dolberg makkelijk uit naar 1-4.

Dankzij de zege op de landskampioen blijft Ajax in het spoor van koploper PSV, dat met 3-0 van Heracles Almelo won en vijf punten meer heeft. De voorsprong van de Brabanders op Feyenoord is opgelopen tot maar liefst acht punten.

Reageer op artikel:
Ajax legt kampioen Feyenoord het zwijgen op: 1-4
Sluiten