Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 27 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Abu Dhabi weigert volkslied van judoka uit Israël

Wie in het judo een grote wedstrijd wint zoals de Grand Slam van Abu Dhabi krijgt doorgaans zijn volkslied te horen. Maar dat gold niet voor Tal Flicker. De Israëliër was donderdag de beste in de klasse tot 66 kilogram, maar werd niet beloond met het volkslied van zijn land. Zelfs de Israëlische vlag werd verborgen gehouden.

Hatikvah

In de plaats daarvan besloot de organisatie het nummer dat verbonden is aan de Internationale Judo Federatie (IJF) af te spelen. Flicker liet zich niet uit het veld slaan en zong gewoon zijn Hatikvah door het anthem heen.

https://www.youtube.com/watch?v=zvNwIcRe600

Met deze actie gaf de organisatie geen gehoor aan het verzoek van de IJF. Deze had namelijk verzocht om de atleten uit Israël te behandelen zoals ieder ander, dit ondanks de spanningen tussen het land en de Verenigde Arabische Emiraten. De Emiraten zijn een van de vele Arabische landen die op gespannen voet leven met Israël.

Geen hand

Zo zijn er in het verleden al meerdere acties van beide kanten geweest. Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro weigerde Egyptische judoka de hand van een Israëlische tegenstander te schudden. Terwijl de uit Iran afkomstige AZ-aanvaller Alireza Jahanbakhsh afgelopen seizoen tijdens de Europese wedstrijden tegen Maccabi Tel Aviv aan de kant bleef uit angst voor de reacties die het uit zou lokken. Zelfs tijdens de thuiswedstrijd in Alkmaar zat hij niet bij de wedstrijdselectie.

Flicker en zijn landgenoten mochten in Abu Dhabi helemaal geen uitingen betreffende hun afkomst dragen. Hij judode dan ook onder de neutrale vlag van de IJF, waardoor er volgens de organisatie geen vlag hoefde worden gehesen of volkslied moest worden ingezet.

Trots op Israël

In een videoreactie heeft Flickers inmiddels gereageerd op de situatie. „Toen ik hier goud won, was ik in bovenal heel blij. Op het podium besloot ik Hatikvah mee te zingen, want Israël is nu eenmaal mijn land en ik ben er trots op dat ik er vandaan kom. Het anthem dat werd afgespeeld was voor mij niets dan achtergrondgeluid."

„Iedereen weet ik dat uit Israël en welk land ik vertegenwoordig. Het verbergen van onze vlag is dan ook alleen maar een kras op jullie eigen vlag", vervolgt Flicker. „Ondanks alle rumoer zijn we heel gefocust te werk gegaan met als doel een medaille te pakken. Ik ben heel blij dat dat gelukt is."

Zeventigjarig conflict

Het conflict bestaat al sinds de staat Israël zichzelf uitriep in 1948. Het conflict gaat voornamelijk om het grondgebied Palestina, even ten westen van de rivier de Jordaan. Zowel de Arabische Palestijnen (overwegend islamieten) als de Israëliërs (voornamelijk joden)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.