Johan van Boven
Johan van Boven Sport 12 okt 2017 / 08:27 uur

Aanvoerders betaald voetbal spelen met regenboogband

Danny Hesp kan zich niet voorstellen dat er onder de duizend profvoetballers in Nederland geen enkele speler is die homoseksueel is. Maar ook de voorzitter van de Vereniging Van Contractspelers (VVCS) wacht nog steeds tot de eerste voetballer uit de Eredivisie of Jupiler League uit de kast komt.

Om duidelijk te maken dat de clubs en aanvoerders iedereen steunen die met zijn geaardheid worstelt, spelen alle captains in de Eredivisie, Jupiler League en Eredivisie Vrouwen dit weekend met een regenboogaanvoerdersband. Het is een initiatief van de Centrale Spelersraad, die diversiteit binnen het profvoetbal bespreekbaar wil maken.

Aandacht

„In een kleinschalige omgeving van een amateurclub is een coming-out al lastig”, zegt Hesp. „Kun je nagaan wat er in het profvoetbal bij komt kijken. Ik denk dat spelers best bestand zijn tegen eventuele spreekkoren, zeker als hun teamgenoten en de club achter hen staan. Maar de aandacht zal enorm zijn. Niet alleen nationaal, maar ook internationaal. Ik kan me goed voorstellen dat spelers op de drempel staan om uit de kast te komen, omdat ze dan een rolmodel kunnen zijn, maar dat die aandacht hen tegenhoudt. Dat maakt het ontzettend moeilijk.”

Samen met de John Blankenstein Foundation, die zich inzet voor lhtb-acceptatie in de georganiseerde sport, denkt de VVCS na over scenario’s waarin homoseksuele voetballers wél met hun verhaal naar buiten kunnen. Hesp: „Misschien is het gemakkelijker om als groep naar buiten te treden, zodat de aandacht wordt verdeeld. Of we maken de afspraak met media dat ze met rust gelaten moeten worden. Maar dan moeten ze zich wel bij ons melden.”

De dag dat dat gebeurt, komt steeds dichterbij, denkt Hesp. „De John Blankenstein Foundation is bij alle clubs langs geweest en de KNVB besteed in de trainersopleiding ook aandacht aan diversiteit. Het onderwerp is bespreekbaar en steeds meer geaccepteerd. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, ook in het betaalde voetbal en zich niet hoeven te verschuilen.”

Karin Blankenstein, voorzitter van de foundation die is geïnspireerd door voormalig scheidsrechter en homo-activist John Blankenstein, sluit zich daar graag bij aan. „Regenboogbanden drukken de kern van sport voor iedereen uit: alle verschillen zijn welkom zodat iedereen zich thuis voelt en daardoor met plezier sport. Sport wordt leuker en sterker als we iedereen insluiten, ongeacht leeftijd, afkomst, seksuele voorkeur of geslacht.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aanvoerders betaald voetbal spelen met regenboogband
Sluiten