Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 4 sep 2017 / 15:13 uur

David Endt: Zo dom, het lijkt haast kwade wil Gullit

Ruud Gullit verraste zondagavond, na de 3-1 overwinning van het Nederlands elftal op Bulgarije, bondscoach Dick Advocaat en veel Oranje-fans met een opvallende video die hij had gemaakt in de kleedkamer.

In het filmpje noemde Gullit het povere duel van Oranje een ‘fantastic game’ nadat hij eerst de spelers en daarna zichzelf filmde. Dit schoot veel voetballiefhebbers in het verkeerde keelgat. Ook Advocaat was niet blij met de beelden uit de kleedkamer en kon aanvankelijk nauwelijks geloven dat zijn assistent verantwoordelijk was voor het filmpje. Maandag spraken Advocaat en Gullit met elkaar en via een statement maakte de KNVB duidelijk dat de kou uit de lucht is tussen de bondscoach en zijn assistent.

David Endt

„Natuurlijk zeggen ze dat”, reageert schrijver en sportjournalist David Endt. „Ze moeten op korte termijn verder met elkaar. De lucht mag dan geklaard zijn, maar er blijft veel hangen, hoor. Gullit heeft de code van de kleedkamer overtreden. Onbegrijpelijk. Hij is lid van de technische staf en moet juist waken dat jonge spelers in hun jeugdigheid niet zulke fouten maken.”

Volgens sporttrendwatcher Gijsbregt Brouwer is de uitglijder van Gullit typerend voor het huidige Oranje. „Dit is precies de status van dit Oranje. Het kan niet zo zijn dat we zo slecht zijn op het veld en ook nog zo’n slecht beleid hebben. De actie van Gullit is een klassieke social media-fout. Heel knullig. Het is ook bijna: hier ben ik, kijk wat tof.”

Endt was bijna twintig jaar teammanager bij Ajax en weet hoe belangrijk de kleedkamer voor spelers is. „De kleedkamer moet een veilig gebied zijn voor de voetballers. Daar moeten ze volledig zichzelf kunnen zijn. Dat is een ongeschreven wet in het voetbal. Ik vond het filmpje daarom schrijnend om te zien. De man is geen zestien meer. Het is zo’n onbegrijpelijke actie dat je haast kwade wil gaat vermoeden. Iedereen weet waar de grenzen liggen. Dit gaat zo veel dieper dan alleen een conflict tussen de bondscoach en zijn assistent. De spelers weten nu ook: ‘Oh, die zit zo in elkaar’.”

Strategie

Brouwer denkt dat Oranje wel een goede social media-strategie kan gebruiken. „Ik kan me voorstellen dat zo’n strategie niet bovenaan het lijstje stond van Advocaat toen hij bij Oranje kwam. Maar dit komt zo onbenullig over. Of Oranje heeft op dit moment helemaal geen social media-strategie of ze hebben de allerslechtste strategie die er bestaat.”

De Belgen hebben het volgens Brouwer wel goed geregeld. „De Belgen zijn nu al vier, vijf jaar bezig om die ploeg echt als De Rode Duivels neer te zetten. En daar doet iedereen aan mee. Van de bondscoach en zijn assistent tot aan de bondsmedewerkers op de kantoren. Maar bij Oranje zijn er zoveel verschillende belangen, dat niemand iets durft te veranderen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
David Endt: Zo dom, het lijkt haast kwade wil Gullit
Sluiten