Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 24 aug 2017
Leestijd: 4 minuten

Wat kan Ajax met al die miljoenen op de bank?

Ajax, dat vorig seizoen nog de finale haalde van de Europa League, moet in Noorwegen alle zeilen bijzetten om tegen Rosenborg BK de poulefase van datzelfde toernooi te halen. Qua financiën zal een vroegtijdige uitschakeling in Europa Ajax niet deren, want de miljoenen stromen binnen in Amsterdam. In totaal harkten de Amsterdammers in ruim drie maanden tijd een totaalbedrag van 85 miljoen euro binnen. Dat is vijf miljoen meer dan de begroting. En bij dit bedrag kan mogelijk nog 50 miljoen euro of meer worden bijgeschreven als directeur spelerszaken Marc Overmars besluit Kasper Dolberg aan het geïnteresseerde AS Monaco te verkopen.

Geld zat

Maar wie denkt dat Ajax die miljoenen uitgeeft, komt bedrogen uit. Geld is er zat, maar grote aankopen blijven uit. „Wij kunnen Ajax wel geweldig vinden, maar in het buitenland denken ze er toch anders over”, zegt oud-Ajacied en analist Ronald de Boer. „Het is nog maar de vraag of Ajax de poulefase van de Europa League haalt. Veel spelers vinden dat belangrijk, zeker omdat de Eredivisie niet hoog aangeschreven staat qua niveau. En dat er zeven clubs op kunstgras spelen is ook geen aanlokkelijk idee.”

Zaakwaarnemer Rob Jansen is het niet eens met De Boer. „Grote spelers die de keuze hebben uit Engeland, Spanje, Duitsland of Italië kiezen inderdaad niet voor Nederland, maar dat hebben ze nooit gedaan. Ajax heeft zich altijd gericht op jonge talentvolle spelers. Ajax is niet minder in trek dan pakweg een paar jaar geleden. De scouting is goed, dat zie je aan Sánchez en Dolberg die ineens miljoenen waard zijn. Jonge talentvolle spelers zien Ajax daarom nog steeds als een prima stap in hun loopbaan.”

Te kritisch

Dat Overmars zijn hand op de knip houdt, komt volgens De Boer ook doordat Ajax altijd op zoek is naar spelers die passen bij de clubfilosofie. „Ajax probeert zo min mogelijk het risico te lopen dat het opgescheept zit met middelmatige spelers. Daarom is het logisch dat Siem de Jong nu wordt genoemd. Hij kent de club, er zit een goede kop op, hij heeft ervaring en scorend vermogen.” Is Ajax niet té kritisch? „Misschien wel”, zegt De Boer. „Neem nu Joël Matip. Ajax vond hem niet goed genoeg, maar bij Liverpool speelt hij alles. Jürgen Klopp stelt hem iedere wedstrijd op. Hij is ook niet achterlijk, dus dat geeft wel te denken.”

Jansen vindt dat Ajax juist kritisch moet blijven. „Er is geen wet dat als je 85 miljoen ontvangt dat je daarvan weer 70 miljoen moet uitgeven”, zegt hij. „Ajax handelt naar de Cruijff-filosofie waarin ruim baan wordt gemaakt voor de eigen jeugd. Dat beleid valt alleen maar te prijzen. Sportief is er niks op aan te merken. Wie zegt dat ze worden uitgeschakeld door Rosenborg? Vorig jaar werd de finale gehaald van de Europa League en verder doet Ajax altijd mee om de titel. En financieel gaat het zelfs uitstekend.”

Twee scenario’s

Maar als al die miljoenen niet worden uitgegeven aan spelers, waaraan dan wel? „Er zijn twee scenario’s”, zegt sportmarketeer Frank van den Wall Bake. „Ze kunnen het stadion kopen. Je bent dan baas in eigen huis en het is altijd fijn om een onderpand te hebben. Maar Ajax kan ook de beursgang opheffen door de aandelen op te kopen. Een club hoort niet op de beurs. Je moet je daar aan bepaalde spelregels houden, zoals openheid geven bij transfers. Dat is een heel gedoe en past niet in de sportwereld.”

Ajax’ lucratieve zomer

Coach Peter Bosz vertrok voor vijf miljoen euro naar Borussia Dortmund. Everton betaalde 27 miljoen voor aanvoerder Davy Klaassen, Tottenham Hotspur had 40 miljoen voor Davinson Sánchez. Jairo Riedewald ging voor negen miljoen naar Crystal Palace en Kenny Tete voor vier miljoen naar Olympique Lyon. Een totaal van 85 miljoen euro. Ajax gaf in totaal 13,9 miljoen uit aan nieuwe spelers. Ter vergelijking: Feyenoord ontving tot dusverre 31,3 miljoen euro aan uitgaande transfers en gaf 26,8 miljoen uit aan nieuwe spelers. PSV gaf tot dusverre 13,4 miljoen euro uit en verkocht deze zomer voor 26,9 miljoen euro aan spelers.

Marktwaarde spelers

Het CIES Football Observatory kwam in juni met een lijst welke spelers de hoogste marktwaarde hebben. Hierbij werd rekening gehouden met onder meer leeftijd, positie, club waar ze spelen, contractduur, blessuregevoeligheid en status. De top 3 werd gevormd door Neymar (210 miljoen), Delli Ali (155,1) en Harry Kane (153,6). Lionel Messi werd gerangschikt op de vierde plek met een marktwaarde van 151,7 miljoen euro, Cristiano Ronaldo werd ingeschaald op 112,4 miljoen, goed voor een elfde plek. Ajax heeft 71 miljoen euro te besteden. Welke speler zou je volgens CIES daarvoor kunnen halen? Onder meer Marcus Rashford (Manchester United: 70,7 miljoen euro), Gareth Bale (Real Madrid: 66,7) en Ivan Rakitic (Barcelona: 61,6).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.