Johan van Boven
Johan van Boven Sport 1 aug 2017 / 11:28 uur

Neymar wordt voor 222 miljoen de duurste speler ooit

Lange tijd dachten we dat het niet gekker kon, nadat Paul Pogba voor 105 miljoen euro van Juventus naar Manchester United verhuisde. Maar dat bedrag steekt bleekjes af bij de bedragen die gemoeid zijn bij de transfer van Neymar van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain.

Franse media zijn ervan overtuigd dat de Braziliaanse aanvaller deze of volgende week in Parijs wordt gepresenteerd. De club moet wel een slordige 222 miljoen euro overmaken naar de penningmeester van de Catalanen. Om dit soort excessen te voorkomen heeft de UEFA financial fair play-regels ingevoerd, maar om die te omzeilen hebben de eigenaren van de club een list bedacht.

Geldsmijterij

In 2011 werd PSG overgenomen door Qatar Sports Investments, dat de club terug wilde brengen naar het hoogste niveau. Er werd met geld gesmeten om spelers als Zlatan Ibrahimovic, David Beckham en Angel Di Maria naar het Parc des Princes te lokken. Neymar moet het nieuwste pronkstuk van de eigenaren worden.

De presentatie van Zlatan bij PSG in 2012. Foto: EPA

Maar hoe haal je zo’n wereldster in huis als je volgens de regels geen 222 miljoen euro naar een andere club mag overmaken? Simpel, dachten ze bij Paris Saint-Germain: we bombarderen Neymar tot ambassadeur van het WK van 2022 in Qatar en geven hem daar een vergoeding van 300 miljoen euro voor, zodat hij zijn contract bij Barça kan afkopen. Op die manier is hij transfervrij.

Ook voor zijn salaris tasten de eigenaren uit Qatar diep in de buidel. De komende vijf seizoenen verdient de 25-jarige Braziliaan 60 miljoen euro bij zijn nieuwe werkgever, die vorig jaar ook al een poging deed om hem in te lijven. Toen bleef hij Barcelona trouw.

Verdubbeling

De UEFA onderzoekt of de constructie die wordt toegepast binnen de regels van financial fair play vallen. Als dat het geval is wordt het oude record van 105 miljoen euro voor Pogba in één klap verdubbeld en wordt er een nieuw bizar hoofdstuk geschreven in de geschiedenis van transfersommen.

Speciaal voor de liefhebbers van FC Barcelona de mooiste doelpunten van Neymar in Catalaanse dienst:

https://www.youtube.com/watch?v=GE9G5P3yI9A

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Neymar wordt voor 222 miljoen de duurste speler ooit
Sluiten