Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 12 aug 2017 / 13:25 uur

Verspringer mist wereldtitel door los rugnummer

Voor Nederland draaide het vrijdagavond op het WK atletiek in Londen allemaal rondom Dafne Schippers. Waar de hardloopster naar het goud greep, waren de druiven een stuk zuurder voor Ivana Spanovic. De verspringster miste op heel curieuze wijze een medaille en waarschijnlijk zelfs de wereldtitel.

Bij haar laatste sprong vloog de Servische mooi door de lucht en leek ze bij haar landing voorbij de zeven meter en twee centimeter. De op dat moment ‘gouden sprong’ van de Amerikaanse Brittney Reese. Alleen haar rugnummer zat niet goed vastgespeld en landde al eerder in het zand, zo bleek in de herhaling. Het gevolg: het werd geen sprong van meer dan zeven meter, maar een van 6.96. Omdat de Russische Darya Klishina (7,00) en de Amerikaanse Tianna Bartoletta (6,97) verder kwamen, moest ze het zelfs stellen zonder een medaille.

Te gek voor woorden

„Dit is te gek voor woorden", zo reageerde Spanovic na afloop voor de camera’s van de NOS. „Waar ik het startnummer ook plak, het zorgt altijd voor problemen. Het gebeurde me eerder alleen bij kleinere wedstrijden. Toen was er geen noodzaak om protest aan te tekenen, omdat ik toch won."

„Ik weet niet wat ik hier zelf aan kan doen", vervolgt een ontredderde Spanovic. „Als ze ons nou zouden laten springen zonder nummer zou dat perfect zijn. Maar ze moeten hier absoluut iets aan gaan doen. Of ik naar het IAAF stap? We zullen zien, maar we gaan er hoe dan ook over praten."

Er is veel begrip voor de woede van Spanovic. Ook NOS-analist Gregory Sedoc (vooral bekend als hordelopers, maar ook ooit Nederlands kampioen verspringen) begrijpt niet dat de atleten bij dergelijke nummers nog zowel voor- als achterop een nummer moeten dragen. Hij wees erop dat bij hoogspringen de rugnummers al een hele tijd in de ban zijn gedaan.

Spelden

Daarnaast rijst de vraag waarom het rugnummer slechts met spelden wordt vastgemaakt. Ook vragen vele volgers zich af, hoe atletiekunie IAAF hiermee om was gegaan indien het om een Amerikaanse zou gaan.

https://twitter.com/CPorts75/status/896114909213216768

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verspringer mist wereldtitel door los rugnummer
Sluiten