Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Sport 6 aug 2017 / 12:32 uur

Usain Bolt: Respect voor Gatlin graag

De grootste atleet aller tijden, Usain Bolt, vraagt om respect voor de man die hem zaterdagavond onverwacht in de WK-finale 100 meter sprint versloeg. Justin Gatlin (VS) trakteerde Bolt op het vijfde verlies tijdens zijn imposante carrière op het koningsnummer van de atletiek. En nog wel tijdens zijn allerlaatste individuele 100 meter ook. Het leverde Gatlin een striemend fluitconcert op.

Memorabele finale

Usain Bolt toonde zich een waardig verliezer. Hij sprak na de memorabele finale van de 100 meter bij de WK in Londen zijn respect uit voor de Amerikaanse winnaar. Bolt won slechts brons, want ook Gatlins landgenoot Coleman was sneller (1-honderdste).

Usain Bolt: Respect voor Gatlin graag
Rechts Bolt, links Gatlin.

,,Hij heeft zijn straf uitgezeten, dus had alle recht hier te zijn”, meldde de Jamaicaan uren na de race. De 35-jarige Gatlin werd in 2005 betrapt op doping en zat een vier jaar durende schorsing uit. ,,Hij heeft de afgelopen jaren keihard gewerkt en de overwinning komt hem toe. Hij was mijn grootste rivaal, maar een goed mens en Justin was hier gewoon de snelste. Dat verdient respect.”

Uitjoelen

Bolt reageerde daarmee heel anders dan het publiek in het Olympisch Stadion in Londen. De 60.000 toeschouwers joelden Gatlin uit. Ze gunden hem het goud niet vanwege zijn dopingverleden.

Usain Bolt: Respect voor Gatlin graag
Bolt toont zich een waardig verliezer.

Bolt moest met brons genoegen nemen in zijn laatste individuele optreden op de baan. Hij zet komend weekeinde na de 4×100 meter estafette definitief een punt achter zijn carrière en gaat sowieso als snelste en meest gelauwerde atleet de boeken in. Op zijn palmares prijken acht olympische – en elf wereldtitels. Hij is tevens houder van de wereldrecords op 100 (9,58) en 200 (19,19) meter.

Usain Bolt: Respect voor Gatlin graag
Gatlin buigt na zijn eigen gouden race voor Bolt.

Slechte start

Over zijn nederlaag zij Bolt verder: ,,Mijn start heeft me de kop gekost. Normaal word ik met de rondes beter, maar dat lukte me nu niet in de finale en daarom heb ik verloren.” Justin Gatlin gaf na zijn gouden race aan Bolt een geweldig sportman te vinden en reageerde ook op het publiek: ,,Het eerste wat Bolt deed, was mij feliciteren. Hij zei dat ik de fluitconcerten niet verdiende. Hij heeft mij altijd kunnen inspireren. Ik heb altijd wel vertrouwen gehouden in mezelf. Mijn supporters zijn me ook blijven steunen. Dit is dan het resultaat. Mensen fluiten me uit, maar mensen die van me houden hebben gejuicht. Misschien niet zo veel in het stadion maar wel in de huiskamers.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Usain Bolt: Respect voor Gatlin graag
Sluiten