Johan van Boven
Johan van Boven Sport 6 aug 2017 / 09:03 uur

Nederland – Denemarken is meer dan alleen EK-finale

Ze kunnen het sprookje voltooien. Uitgroeien tot heldinnen. Voor altijd de geschiedenisboeken in gaan. Het staat zondag voor de Oranje Leeuwinnen in de EK-finale tegen Denemarken allemaal op het spel. Maar voor het Nederlandse vrouwenvoetbal op de lange termijn hangt er nog veel meer af van het eindresultaat.

Ja, de speelsters van Oranje zijn al omarmd door miljoenen Nederlanders. Maar de hype rond de ploeg van Sarina Wiegman zal nog groter worden als de Denen net als in de groepsfase ook in de finale opzij worden gezet.

Blikvangers

Het uitzinnige feest in de Grolsch Veste en de huldiging in het Utrechtse Park Lepelenburg zullen ervoor zorgen dat blikvangers als Lieke Martens, Shanice van de Sanden en Jackie Groenen nóg populairder worden. Als Nederland op eigen bodem Europees kampioen wordt, is bovendien de kans aanzienlijk dat de selectie op bezoek mag bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Ook die beelden zullen tot de verbeelding spreken. Nóg meer jonge meisjes zullen zien wat voor dromen uit kunnen komen als je in Nederland op voetbal gaat. Ook zij willen ooit de beste van Europa of misschien wel de wereld zijn. Ook zij willen mooie sponsorcontracten afsluiten met grote sportmerken. Ook zij willen een prachtige transfer naar FC Barcelona maken.

Sherida Spitse (links) en Stefanie van der Gragt vieren het bereiken van de finale. Foto: ANP

Het sneeuwbaleffect wordt groter en groter. Hoe meer meisjes zich bij een voetbalclub aanmelden, des te groter de talentenvijver is waar de clubs uit de Eredivisie in kunnen vissen. Op die manier wordt de concurrentie groter, waardoor het niveau omhoog gaat. Dus heeft de bondscoach van het Nederlands elftal keuze uit meer goede speelsters.

Kijk maar naar wat er sinds 2009 is gebeurd, toen Nederland voor het eerst écht kennismaakte met de Oranje Leeuwinnen. De halve finale tegen Engeland ging weliswaar verloren, maar Anouk Hoogendijk, Manon Melis en Daphne Koster veroverden de harten van de voetballiefhebber en het werd ineens leuk en stoer om als meisje voetbalschoenen aan te trekken.

De wave gaat rond tijdens de halve finale tegen Denemarken. Foto: ANP

Sindsdien heeft het Nederlandse vrouwenvoetbal een enorme vlucht genomen, terwijl er destijds ‘maar’ 1,6 miljoen mensen voor de buis zaten. Tijdens het huidige EK gaat het om een verdubbeling van die cijfers.

Er zullen flink wat jaren overheen gaan voordat Oranje kan profiteren van de huidige hype. Maar het grote voordeel is dat er nu al een stabiele basis is gelegd. Die was er na 2009 niet. Toen was het nog een kwestie van pionieren en uitvinden. Nu is er een duidelijke visie én een kwalitatief zeer sterk team.

Als in de tussentijd steeds meer talenten doorstromen kan het niet anders dat Nederland over een paar jaar niet alleen vast meedraait in de top van Europa, maar dat het zich ook steeds beter kan meten met mondiale grootheden als de Verenigde Staten.

Indien de Oranjevrouwen zondag in Enschede met die gouden trofee staan te zwaaien, zullen ze er geen moment aan denken, maar hun nalatenschap is dan veel groter dan ze kunnen vermoeden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nederland – Denemarken is meer dan alleen EK-finale
Sluiten