Wouter van Loon
Wouter van Loon Sport 3 aug 2017 / 18:21 uur

Deal Neymar lijkt door te gaan, hoe eerlijk is dat?

De transfer van Barcelonaster Neymar naar Paris Saint-Germain lijkt toch door te gaan. FC Barcelona heeft de afkoopsom voor het contract van de voetballer, 222 miljoen euro, in ontvangst genomen, en daarmee is Neymar officieel transfervrij.

Hij kan nu zonder problemen bij de club uit Parijs tekenen. De verwachting is dat hij vrijdag al wordt gepresenteerd.

Details naar Uefa

Eerder leek de Spaanse profliga LFP nog een stokje voor de deal te steken. Het is volgens LFP namelijk niet duidelijk waar het geld precies vandaan komt, en dat is mogelijk in strijd met de fair play-regels van de Uefa.

Barcelona heeft het geld nu toch geaccepteerd, laat de club in een officieel statement weten. Alle details worden doorgestuurd naar de Uefa, die dan moet controleren of alles volgens de regels is gegaan.

Bijzondere constructie

De transfer van Neymar is een bijzondere. Normaal gesproken betaalt de club die een speler wil kopen het contract af, maar in Spanje mag dat niet. Daar moet een speler zelf betalen. In het geval van Neymar was een afkoopclausule van 222 miljoen euro afgesproken.

Neymar wordt naar verluidt officieel in dienst genomen bij Qatar 2022, de organisatie die het WK voetbal van 2022 organiseert. Qatar is via een andere organisatie eveneens eigenaar van Paris Saint-Germain. Op die manier wordt Neymar 222 miljoen euro uitbetaald, waarmee hij weer zijn contract in Barcelona kan afbetalen. Hij kan dan zonder problemen bij PSG tekenen.

‘Nu is alles mogelijk’

Verschillende prominente figuren uit de voetbalwereld hebben forse kritiek op de deal. „Ik dacht dat de fair play-regels waren gemaakt om dergelijke situaties te voorkomen”, zegt Liverpool-trainer Jurgen Klopp tegen de BBC. „Dit is meer een aanzet dan een echte regel.”

Ook Arsene Wenger van Arsenal heeft geen goed woord over voor de transfer. „Als een land eenmaal een voetbalclub bezit, is alles mogelijk en wordt het erg moeilijk om de Financial fair play te respecteren. (…) We zijn de grens van 100 miljoen over en het jaar erna passeren we de grens van 200 miljoen. Het heeft niks met rationaliteit te maken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Deal Neymar lijkt door te gaan, hoe eerlijk is dat?
Sluiten