Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 19 aug 2017 / 10:53 uur

De Vuelta begint: wordt het weer een Oranje-feest?

Terwijl heel Spanje nog narouwt van de aanslag in Barcelona, vertrekt zaterdagmiddag ‘gewoon’ de Vuelta Espana. Weliswaar begint het allemaal in het Franse Nimes, maar al snel verkast het peloton naar Spanje zelf.

En wacht daar dan ook Nederlands succes? Het moet haast wel. We hebben immers een reputatie hoog te houden als het aankomt op de grote rondes (Giro d’Italia, Tour de France en Vuelta Espana), want sinds een paar jaar presteert er eigenlijk geen land nog beter dan Nederland.

Lindeman op La Alpujarra

Dat begon allemaal twee jaar geleden in de Ronde van Spanje met de ritoverwinning van Bert-Jan Lindeman. Hij versloeg zijn medevluchters en hield Fabio Aru af op La Alpujarra en sindsdien zijn de Nederlanders eigenlijk niet meer te stoppen, zo blijkt wel uit dit onderstaande tabelletje.

Goed, in eerste instantie lijkt het erop dat we nog altijd wel die verrekte Duitsers voor moeten laten als het aankomt op ritzeges; met 13 keer succes tegenover de 16 van Duitsland. Dat klopt. Maar de Duitsers presteren dat eigenlijk alleen dankzij hun geweldige arsenaal aan sprinters als Marcel Kittel, André Greipel enzovoorts. Dit terwijl Nederlanders na massasprints (Dylan Groenewegen en Danny van Poppel), tijdritten (Jos van Emden en Tom Dumoulin), ontsnappingen (Bauke Mollema, Robert Gesink, Dumoulin en Lindeman) en bergritten (Dumoulin en toch ook Gesink en Lindeman) hun handen in de lucht konden steken.

Bovendien komen wij op die manier op zeven verschillende etappewinnaars, terwijl Duitsland het met vijf unieke renners moet doen. Tel daar nog eens bij op dat er 82 miljoen Duitsers zijn en ‘maar’ 17 miljoen Nederlanders en het moge duidelijk zijn dat Nederland de voorbije periode geweldig gepresteerd heeft.

Bauke Mollema op weg naar zijn ritzege in de Tour de France/ANP

Maar daar blijft het niet bij. Want ‘we’ waren verder ook nog het enige land, samen met Colombia, dat in alle van de zes laatste grote rondes minimaal één etappe wist te winnen. En uiteraard won Dumoulin afgelopen mei het eindklassement in de Giro en waren we al bizar dicht bij Vuelta-winst met Dumoulin (2015) en Giro-winst met Steven Kruijswijk (2016).

Bloedpaspoort

Hoe komt het dat sinds een paar jaar de Nederlandse het zo goed doen? Op alle gebieden (want ook in de allergrootste klassiekers wordt er weer gewonnen door Oranje), maar vooral in grote rondes, doet Nederland ineens weer volop mee.

Je kan er niet omheen, maar een van de belangrijkste redenen is toch doping. Of beter gezegd: de controle van het dopinggebruik. Het invoeren van het bloedpaspoort in 2008 heeft daar heel veel aan bijgedragen. „Daardoor werden de voordelige marges van dopinggebruik verkleind”, schreef journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld vorig jaar al in een van zijn columns voor Het Algemeen Dagblad. „Het vergemakkelijkte de stap van de beloften naar de profs: jonge renners kregen voet aan de grond, waar ze in de jaren ervoor vaak werden weggeblazen door een peloton dat op kerosine reed. Daarnaast lijken strengere controles gunstig te zijn voor Nederlandse renners; de praktijk van het recente verleden heeft uitgewezen dat doping in andere landen vaak makkelijker verkrijgbaar is – vandaar dat óók Nederlandse gebruikers voor middelen als epo, testosteron en bloedzakken vaak uitweken naar het buitenland.”

Is dat de enige reden? Nee, dat zeker niet. Er is ook zoiets als geluk. Een talent als Dumoulin wordt nu eenmaal maar een keer in de zoveel jaar geboren en dan moet je nog hopen dat dat uitgerekend in jouw land gebeurt.

Geen buitenlandse toppers

Daarbij helpt het ook enorm dat sinds het wegvallen van de grote sponsor Rabobank (nu LottoNL-Jumbo) de kopmannen van de grootste ploeg met een Nederlandse licentie niet langer buitenlanders zijn. Tijdens de zeroes werd er vooral gemikt op succes met Levi Leipheimer (Amerikaan), Oscar Freire (Spanjaard), Michael Rasmussen (Deen) en Denis Menchov (Rus). Nu zijn de kopstukken Kruijswijk, Gesink en Groenewegen. Hun belangrijkste knechten zijn nu veelal Duitsers en Belgen.

Tour de France 2007: Deen Michael Rasmussen en Rus Denis Menchov hebben met Thomas Dekker en Michael Boogerd twee Hollandse 'knechten'/ANP

Nu is het niet zo dat buitenlanders binnen LottoNL-Jumbo niet meer voor eigen succes mogen rijden – daar is bijvoorbeeld de ritoverwinning in de voorbije Tour de France van de Sloveen Primoz Roglic een perfect voorbeeld van – maar ze worden niet langer als de kopman aangetrokken.

Vijftien Nederlanders

Wie gaat er in Spanje voor zorgen dat Nederland die mooie reeks doorzet? Er verschijnen vijftien Nederlanders aan de start en de enige waarvan je het eigenlijk totaal niet mag verwachten is Koen de Kort. De Kort rijdt naar verwachting vooral in dienst van Alberto Contador (die zijn laatste koers rijdt) en John Degenkolb (een van die succesvolle Duitse sprinters).

Verder zou het voor iedereen zomaar kunnen. Alle andere Nederlanders hebben eigenlijk een vrije rol, al moet Wout Poels zich misschien nog laten zien in dienst van zijn kopman Chris Froome. Maar de orders binnen Team Sky lijken tijdens de Giro en Vuelta altijd wat minder streng te zijn dan tijdens de Tour de France.

Klassementsambities

Verder hopen Kruijswijk en Wilco Kelderman stiekem ook op een goed eindklassement. Beide renners hadden pech tijdens de Giro d’Italia. Kruijswijk viel al in de aanloop naar de koers, waarop hij zijn zinnen had gezet. Hij herstelde nooit helemaal, ging nog eens onderuit en gaf uiteindelijk op. Kelderman oogde in de eerste week misschien zelfs iets beter dan zijn kopman en latere winnaar Dumoulin, maar viel tijdens de eerste bergrit hard en moest noodgedwongen opgeven.

De andere elf Nederlanders mogen vrijuit hun kansen benutten op jacht naar ritten, waarbij Lindeman dus de ervaring van een overwinning van twee jaar geleden met zich meedraagt. Maar misschien komt de ritzege dit jaar wel van Antwan Tolhoek, Daan Olivier, Michel Kreder, Koen Bouwman, Peter Koning, Lennard Hofstede, Sam Oomen, Stef Clement of Jetse Bol. Of zal Niki Terpstra eindelijk eens wel dat geluk hebben in een grote ronde?

Bert-Jan Lindeman juicht op La Alpujarra/ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Vuelta begint: wordt het weer een Oranje-feest?
Sluiten