Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 22 aug 2017 / 14:34 uur

De vrije val van Tiger Woods

Uitgelekte naaktfoto’s, uit de tijd dat Woods (41) een affaire had met meervoudig alpineski-kampioene Lindsey Vonn (32), is het zoveelste trieste hoofdstuk uit het ontspoorde leven van een groot kampioen. Woods heeft advocaat Michael Holtz in de arm genomen, die de onmiddellijke verwijdering van de foto’s heeft geëist. Zo niet, dan volgt juridische actie en zal de golfer een flinke schadevergoeding eisen.

Verwarde indruk

Woods ligt zelf ook onder vuur. Eind mei werd hij midden in de nacht achter het stuur van zijn beschadigde Mercedes-Benz slapend aangetroffen op de vluchtstrook terwijl de motor nog draaide. Woods maakte een verwarde indruk toen hij wakker werd gemaakt door de politie. In eerste instantie werd er gedacht aan drugs en/of alcohol. In een statement stelde Woods dat hij niet dronken was maar dat ‘mijn toestand kwam door een onverwachte reactie op voorgeschreven medicijnen’.

Foto: EPA / PALM BEACH COUNTYS SHERIFF

Het is nog onduidelijk of Woods doktersrecepten voor de medicijnen had. Het zou in ieder geval niet gaan om illegale middelen. Woods heeft tijdens een rechtszaak, die na zijn aanhouding plaatsvond, ingestemd om mee te werken met een hulpprogramma.

Hulp nodig

De aanhouding van Woods stemt de golfwereld triest. Zo leeft de Amerikaanse golflegende Jack Nicklaus (77) intens mee met zijn vriend. „Ik wil hem op alle mogelijke manieren helpen. Hij is geweldig geweest voor onze sport. Ik denk dat hij al onze hulp nodig heeft.”

Lang werd gedacht dat Woods het record van achttien gewonnen Majors van Nicklaus zou overtreffen, ook door Nicklaus zelf. Woods staat nu op veertien Majors, maar zijn laatste dateert al van 2008. Door knieproblemen was Woods er een tijdje uit. In 2009 won hij geen enkel toernooi. In december van dat jaar kwam naar buiten dat Woods er meerdere buitenechtelijke relaties op nahield. Een leger van minnaressen klapte uit de school, maakte hem zwart en er verscheen zelfs een een pornofilm over de slippertjes van Woods met als titel Tiger’s Wood. Woods stopte tijdelijk met golfen en ging in therapie om zijn huwelijk te redden met de Zweedse Elin Nordegren.

Foto: AFP

Bergafwaarts

Tot dan was Woods in de ogen van veel Amerikanen de ideale schoonzoon. Zijn seksverslaving kostte hem veel sponsordeals en fans en uiteindelijk zijn huwelijk. Daarna kwam het eigenlijk nooit meer goed. Woods was nadrukkelijk op zoek naar een nieuwe swing, maar zijn rug bleek niet meer bestand tegen topsport. Woods onderging maar liefst vier rugoperaties, maar het hielp allemaal niks. Drank en medicijnen deden de rest. Momenteel staat de ooit zo ongenaakbare nummer één van de wereld op een trieste 1104e plek van de PGA-ranking.

„Ik dacht altijd dat hij aan mijn record zou komen”, zei Nicklaus. „Of dat er nog van gaat komen? Waarschijnlijk niet. Ik weet niet wat er is gebeurd, maar ik hoop dat hij er weer uitkomt en opnieuw in actie zal komen. Dat hopen we allemaal. De PGA Tour heeft hem nodig.”

Foto: AFP

Miljardair

Woods werd prof in 1996 en won een jaar later de Masters. Met 21 jaar was hij de jongste winnaar ooit. Twee maanden later was hij al de nummer één van de wereld. Twaalf jaar lang reeg hij de overwinningen en records aaneen. Woods is de eerste sporter die met sport miljardair werd. Het grootste deel van zijn vermogen verdiende hij met sponsorcontracten. Met de opkomst van Woods werd golf razend populair. Nu het onwaarschijnlijk is dat Woods ooit zijn oude niveau nog haalt, hebben Nike en Adidas zich teruggetrokken uit de sport.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De vrije val van Tiger Woods
Sluiten