Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 17 aug 2017 / 13:10 uur

De ‘Koninklijke’ linkervoet van Marco Asensio

Als kleine jongen had Marco Asensio posters van Zinedine Zidane op zijn kamer hangen. Nu werken de twee samen bij Real Madrid en is de voormalige Franse voetbalvedette fan van het aanstormende talent dat de voetbalwereld betovert met zijn magische linkervoet. Zo ook in de tweede wedstrijd om de Spaanse Supercup tegen aartsrivaal Barcelona. In de vierde minuut schiet hij de bal met dodelijke precisie vanaf zo’n metertje of dertig achter de versteende doelman Marc-André ter Stegen.

https://www.youtube.com/watch?v=Ns-_ERyRY9Y

Patent

Het zijn goals waar Asensio patent op heeft. In de heenwedstrijd in Camp Nou blijkt zijn linker ook al te machtig voor Ter Stegen.

https://www.youtube.com/watch?v=k4Ts3l71gqU

Dat Asensio scoort tijdens zijn debuut in de Spaanse Supercup was trouwens een ‘zekerheidje’, want Asensio scoort altijd tijdens zijn debuut. Zijn eerste wedstrijd in het ‘Koninklijke wit’ was vorige zomer tijdens de Europese Supercup tegen Sevilla en Asensio maakt in die wedstrijd een doelpunt die identiek is aan de goal van woensdagavond in Estadio Santiago Bernabéu tegen Barcelona.

Stift

Aangezien Cristiano Ronaldo een lang EK achter de rug heeft mag Asensio in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2016-2017 in de basis starten van Zidane. Op bezoek bij Real Sociedad weet de aanvallende middenvelder met een schitterende stift over doelman Rulli zijn competitiedebuut op te luisteren.

Daarna blijft het even stil rondom Asensio. Pas op 8 oktober laat hij weer van zich horen. In Santiago Bernabéu is het Poolse Legia Warschau de tegenstander in de groepsfase van de Champions League. Ook zijn debuut in het miljoenenbal bekroont Asensio met een treffer.

https://www.youtube.com/watch?v=K1rIWGNNfzA

Een week na het duel met Legia maakt Asensio zijn debuut voor de Copa del Rey. Tegen derdeklasser La Cultural y Deportivo Leonesa scoort hij twee keer. Real wint uiteindelijk met 1-7.

https://www.youtube.com/watch?v=kHJYbbZyBI4

https://www.youtube.com/watch?v=9kS7avphPjw

Nederlandse moeder

Dat Asensio voor Real speelt, stond al geschreven in de sterren. Tenminste dat is de stellige overtuiging van zijn Nederlandse moeder Marijke Willemsen, die zes jaar geleden overleed aan de gevolgen van kanker. Zij vernoemt haar tweede kind naar Marco van Basten. Assensio groeit op in Mallorca en tijdens een wandelingetje met zijn moeder door de haven zien ze de boot van Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez liggen.

Op de foto met Perez

Zijn moeder roept Pérez, vraagt of haar Marco met hem op de foto mag en zegt tegen hem ‘Over een paar jaar speelt hij bij Real’. In de zomer van 2015 is het dan zover. Real Madrid, neemt op aanraden van tennisser Rafael Nadal Asensio voor 3,5 miljoen euro over van Real Mallorca. Pérez zegt zich het voorval in de haven van Mallorca te herinneren en doet zelf ook een voorspelling: ‘Ooit wint Asensio de Gouden Bal’.

Hij is hard op weg om zijn belofte in te lossen. Danny Blind probeert Asensio in 2015 nog te verleiden om voor Oranje uit te komen. Asensio is even daarvoor Europees kampioen -19 geworden met Spanje door onder meer Nederland te verslaan in de groepsfase en wordt uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Hij voelt zich vereerd, maar bedankt voor de eer. Vicente de Bosque gunt Asensio een basisplek in de vriendschappelijke interland op 29 mei 2016 tegen Bosnië-Herzegovina. Zijn debuut in de Spaanse nationale ploeg weet Asensio overigens niet op te luisteren met een goal.

Buitencategorie

Volgens clublegendes Raúl en Guti heeft hun club met Asensio de opvolger van Cristiano Ronaldo al in huis. Gevraagd naar hoe goed Asensio is, antwoordt Guti: „Hij heeft geen plafond. Zijn talent is grenzeloos en de wereld ligt aan zijn voeten. Hij zal tot de buitencategorie gaan behoren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De ‘Koninklijke’ linkervoet van Marco Asensio
Sluiten