Johan van Boven
Johan van Boven Sport 20 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Dan blijft Robben toch lekker in Duitsland spelen?’

„Heerlijk zeg, dat kunstgras! Kunnen we daar niet elke week op spelen?” Cynisme is Jean-Paul Boëtius niet vreemd, zeker niet nadat hij zojuist de stadsderby tussen Excelsior en Feyenoord met het enige doelpunt van de middag heeft beslist.

In Rotterdam-Kralingen viel het woord kunstgras zondag misschien wel meer dan ooit. Vorige week barstte de discussie rond de neppe sprieten weer in alle hevigheid los, nadat honderd prominenten uit de voetbalwereld in het AD voor een kunstgrasverbod hadden gepleit.

Grote namen

Grote namen als Mark van Bommel, Wesley Sneijder en Arjan Robben spraken hun afschuw uit. De aanvaller van Bayern München zei dat kunstgras voor hem zelfs een reden kan zijn om niet terug te keren naar de Eredivisie. „Dan blijft hij toch lekker in Duitsland voetballen”, zegt Ryan Koolwijk, aanvaller van Excelsior, een van de zeven Eredivisieclubs die een kunstgrasveld in het stadion heeft liggen.

Koolwijk en zijn teamgenoten haalden hun schouders op, toen het vuurtje door de tegenstanders van kunstgras weer werd opgestookt. „Ik vind het een beetje makkelijk om het altijd maar weer over dat veld te hebben”, aldus de captain. „Feyenoord is de kampioen van Nederland, dan moet je toch gewoon lekker gaan voetballen? Iedereen discussieert er maar op los, het zal mij een zorg zijn. In het geval van Robben snap ik het misschien wel wat hij zegt, want hij heeft veel last van blessures gehad. Maar dan moet de FIFA of KNVB maar zeggen dat elke club op natuurgras moet spelen. Dan doen we dat toch lekker?”

Kunstgraskorrels in Kralingen. Foto: ANP

Toch kleven aan de echte velden ook nadelen, zegt Koolwijk, want niet elke mat in de Eredivisie ligt er perfect bij. Zeker tegen het eind van het seizoen is een aantal velden verre van groen. „Ik begrijp dat jongens uit de grootste competities van Europa tegen kunstgras zijn. Maar toen we bij Excelsior nog gewoon gras hadden, speelden we na de winterstop in een zandbak. En bij FC Groningen kun je na de winter ook geen bal meer normaal naar elkaar over spelen, omdat het veld er echt niet meer uitziet.” Zijn ploeggenoot Luigi Bruins voegt toe: „Bij FC Twente heb ik weleens op een keihard veld gespeeld en er zat geen grassprietje meer op.”

Feyenoorder Boëtius heeft dat nog altijd liever dan het kunstgras waarop hij zichzelf zondagmiddag tot matchwinner kroonde. „Geef mij maar zand, modder en polletjes. Zo is het allemaal ooit begonnen en zo moet het blijven. Dát is voetbal.”

Doelpuntenmaker Jean-Paul Boëtius wordt gefeliciteerd door zijn ploeggenoten. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Dan blijft Robben toch lekker in Duitsland spelen?’
Sluiten