Johan van Boven
Johan van Boven Sport 5 aug 2017 / 19:59 uur

Berghuis: Door videoref verliest voetbal zijn charme

Als de scheidsrechter na een wedstrijd alle verslaggevers te woord moet staan, dan weet je het wel. Danny Makkelie moest zaterdagavond tekst en uitleg geven over de stafschop die hij tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal aan Vitesse gaf, terwijl Feyenoord even daarvoor de 2-0 had gemaakt.

Nicolai Jørgensen stond echter buitenspel en tijdens de aanval van de Rotterdammers kreeg Makkelie in zijn oortje van videoscheidsrechter Pol van Boekel te horen dat hij een overtreding van Karim El Ahmadi op Tin Matavz nader wilde bekijken. Ook Makkelie zelf keek aan de zijlijn nog even naar een beeldscherm om een definitief oordeel te kunnen vellen. De conclusie: strafschop.

Verwarring

De situatie zorgde nogal voor wat verwarring in De Kuip. Een deel van de spelers dacht dat Makkelie ging checken of Jørgensen wel of niet buitenspel had gestaan. En toen de arbiter naar de strafschopstip wees, vermoedde een deel van de toeschouwers dat hij een doelpunt voor Feyenoord toekende.

„Ik vind dat het weinig met voetbal heeft te maken”, aldus Feyenoordaanvaller Steven Berghuis na het winnen van de strafschoppenserie. „Ik had het er net met Renato Tapia over en we kwamen tot de conclusie dat op deze manier de charme van het voetbal verdwijnt. Nu lijkt het meer op een spelletje op de PlayStation. Fouten maken hoort er nu eenmaal bij, ook door scheidsrechters. Dat is menselijk.”

Zijn collega Jens Toornstra sloot zich daar niet bij aan. „Uiteindelijk is dit de eerlijkste manier. Het kan wel zijn dat de charme er dan een beetje vanaf gaat, maar je wilt toch op faire wijze een wedstrijd winnen?"

Knip en klaar

Na afloop van de wedstrijd was er ook nog onduidelijkheid over wat er was gebeurd als Jørgensen géén buitenspel had gestaan. Makkelie legde het knip en klaar uit: „Dan had ik dat doelpunt van Feyenoord alsnog afgekeurd om vervolgens een strafschop aan Vitesse toe te kennen. De overtreding werd eerder gemaakt dan het doelpunt en dan maakt het niet uit hoeveel tijd daar tussen zit, zolang het spel tussen de twee situaties niet heeft stil gelegen.”

Feyenoord neemt de Johan Cruijff Schaal in ontvangst. Foto: Vincent van Dordrecht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Berghuis: Door videoref verliest voetbal zijn charme
Sluiten