Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 4 aug 2017 / 12:34 uur

Ajax tegen Rosenborg, Utrecht ontmoet Zenit

Ajax moet zich voor de Europa League zien te kwalificeren door Rosenborg BK te verslaan. De Noorse ploeg uitschakelen lijkt een haalbare kaart. FC Utrecht heeft op papier een stuk zwaarder geloot. De Domstedelingen moeten namelijk af zien te rekenen met Zenit Sint-Petersburg.

Noors kampioen

Met Rosenborg treft Ajax de kampioen van Noorwegen, die al vroeg de weg naar de Champions League versperd zag worden door Celtic. De spraakmakendste speler bij Rosenborg is zonder twijfel de flamboyante Nicklas Bendtner. Al is dat vooral dankzij zijn gedrag buiten het veld. Zo verliet hij ooit de avond na een wedstrijd een nachtclub met zijn broek op zijn enkels en weigerde de dronken Deen om te betalen in een pizzeria. En dat zijn maar een paar van de voorbeelden.

In het seizoen 2002/2003 stonden Ajax en Rosenborg ook al tegenover elkaar, toen in de groepsfase van de Champions League. Het eindigde twee keer in een gelijkspel, maar Ajax overleefde de groep wel. Ook PSV en Feyenoord hebben goede herinneringen aan hun ontmoeting met de Noren.

Loodzware klus

De tegenstander van FC Utrecht had weinig zwaarder kunnen zijn. Hoewel de Russen niet meer zo sterk zijn als een paar jaar terug, zijn ze wel op en top favoriet voor het duel met de ploeg van Erik ten Hag. De echte toppers als Hulk en Axel Witsel zijn inmiddels ook vertrokken, maar met bijvoorbeeld Aleksandr Kerzhakov en Artem Dzyuba loopt er nog genoeg kwaliteit rond.

Zenit won de Europa League al eens in 2008 (toen nog de UEFA Cup) onder leiding van Dick Advocaat, terwijl Fernando Ricksen deel uitmaakte van het team. Zenit Sint-Petersburg speelde al zeven keer tegen Nederlandse clubs en kwam vier keer als winnaar uit de bus, en boekte een 5-0 overwinning op AZ. De Alkmaarders waren – net als FC Twente – ook een keer in staat om te winnen en speelden ook nog een keer gelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ajax tegen Rosenborg, Utrecht ontmoet Zenit
Sluiten