Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Sport 20 jul 2017

Zoetemelk: Nog steeds kippenvel van ‘Jopie, Jopie’

Heel Nederland scandeerde zijn naam toen Joop Zoetemelk 35 jaar geleden de Ronde van Frankrijk won. Met een grote glimlach denkt de wielerlegende terug aan de dag dat hij onsterfelijk werd.

Hij straalt van oor tot oor. De grote Joop Zoetemelk, die zich in 1980 tot winnaar van de Tour de France kroonde, heeft het naar zijn zin op de Neude in Utrecht, slechts enkele dagen voor de start van de Ronde van Frankrijk in de Domstad. “Van mij mag het feest vandaag al beginnen. De Tourkoorts zit er bij mij al goed in.”

Zoetemelk (68) woont al jaren in Frankrijk, maar is speciaal voor de Grand Départ naar Nederland gekomen. “Ik ben nog steeds een Nederlander. Dat het spektakel in Utrecht start, is fantastisch. Niet alleen voor mij, ook voor al die wielerfans die zo gek zijn op de Tour.”

Record

Maar liefst zestien keer reed Zoetemelk de Ronde van Frankrijk uit, geen enkele renner deed hem dat na. Zesmaal kwam hij als nummer twee over de eindstreep. In Nederland is Zoetemelk onsterfelijk sinds zijn Tourwinst in 1980. Aan die 20e juli in Parijs denkt hij geregeld terug. “Al die duizenden supporters die ‘Jopie, Jopie, Jopie’ riepen, ik krijg er nog steeds kippenvel van. Pas dan merk je hoe groot het verschil is tussen een podiumplaats en de eerste plek. De beelden heb ik al lange tijd niet meer teruggezien. Maar dat hoeft ook niet. Het zit allemaal in mijn hoofd.”

Ook van de vele criteriums die volgden, heeft hij genoten. “Die rondjes om de kerk in eigen land zijn onvergetelijk. De hele maand augustus scandeerden mensen mijn naam. Dat blijft je altijd bij.”

Tourdebutant

Inmiddels wachten we al 35 jaar op de volgende Nederlandse Tourwinnaar. Toch hoeven we niet te wanhopen, stelt Zoetemelk. “Namen durf ik niet te noemen. Maar het zou zomaar kunnen dat er ineens een grote jongen opstaat. Zelf werd ik als Tourdebutant in 1970 meteen tweede. Dat had ook vrijwel niemand verwacht.”

Voor de huidige generatie Nederlandse wielrenners heeft hij drie tips. “Blijf jezelf, pak voldoende rust en maak vrienden in het peloton. Goed slapen is essentieel om te herstellen. En zonder vrienden win je geen Tour.”

Nederlands geel

De kans dat een Nederlander na de proloog van zaterdag in het geel rijdt, noemt hij reëel. “Als Tom Dumoulin in vorm is, kan dat zeker. Het zou een prachtig begin zijn. Zelf won ik in 1973 de proloog in Scheveningen. In het geel reed ik vervolgens naar Rotterdam. Het is fantastisch om die trui in je eigen land te mogen verdedigen.”

Lees ook: Tourkoorts in de bioscoop

Lees ook: Utrechtse Tourgekte in oud postkantoor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zoetemelk: Nog steeds kippenvel van ‘Jopie, Jopie’
Sluiten