Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 9 jul 2017 / 19:28 uur

Verbroedering in voetbalwereld na drama Nouri

De Nederlandse voetbalwereld is in shock na de dramatische gebeurtenissen zaterdag tijdens de oefenwedstrijd tussen Ajax en Werder Bremen. Halverwege de tweede helft van het oefenpotje in het Oostenrijkse Hippau zakte de 20-jarige Abdelhak Nouri door hartritmestoornissen plotseling in elkaar. De middenvelder moest gereanimeerd worden op het veld terwijl zijn ploeggenoten doodsbang toekeken.

Ajax is inmiddels weer terug in Amsterdam, maar Nouri ligt nog altijd op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck, waar hij in slaap gehouden wordt. In verband met het incident heeft Ajax de open training, die maandag op het programma stond afgelast. ‘Ajax vindt een open training – de eerste van dit seizoen, eentje die altijd een feestelijk tintje heeft – momenteel niet gepast’, luidde de logische verklaring. Het voorval in Oostenrijk met de jonge middenvelder was dan ook zeer aangrijpend voor alle aanwezigen en tv-kijkers.

De aangeslagen spelers moesten op het veld ijlings plaatsmaken voor de traumaheli en Nouri werd zeker tien minuten gereanimeerd door hulpverleners, die zijn Ajax-shirt openscheurden tijdens de behandeling. Zo veranderde de afsluiting van een luchtige eerste trainingsweek in de Oostenrijkse zon plotseling in een huiveringwekkend gevecht tegen de dood.

Toekijkende Ajax-fans konden het maar moeilijk droog houden tijdens de minutenlange reanimatie. Al snel stroomden op social media de steunbetuigingen binnen. Van voormalige Ajacieden als Miralem Sulejmani en Arek Milik tot Ruud Gullit en Frank de Boer, allemaal leefden ze mee met de jonge Nouri. Maar ook andere clubs lieten van zich horen. Het angstige voorval in Oostenrijk zorgde voor verbroedering in voetballand. Afkomst en clubliefde waren even niet belangrijk. ‘Stay strong’, was het bericht aan het Amsterdamse toptalent. Ajax was blij met de massale steun. „Nogmaals dank voor jullie ongelooflijke steun. We houden jullie op de hoogte. Voor nu: stay strong Appie!”

Marcel Keizer, de kersverse Ajax-trainer vocht tegen de tranen toen hij terug was in Nederland en sprak over de oogappel uit de opleiding. „Appie is onderdeel van Ajax 1, maar Appie is ook echt Ajax. Hij komt van de jeugdopleiding, iedereen hier kent hem.”

Ajax-directeur Edwin van der Sar oogde eveneens aangeslagen. „Onze dokter is bij hem in het ziekenhuis en blijft bij hem. We hebben uiteraard met de familieleden van Nouri contact gehad. Die zijn ook heel erg geschrokken. De familie is naar Innsbruck toe om Appie bij te staan. Uiteraard zullen wij voor de opvang zorgen. We hopen op een zo goed mogelijke afloop en zullen dat proces nauwkeurig volgen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verbroedering in voetbalwereld na drama Nouri
Sluiten