Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Sport 8 jul 2017 / 15:55 uur

BMX Freestyle eindelijk een Olympische Sport!

Het Amsterdamse Museumplein is dit weekend omgetoverd tot een groots sportparcour, van 5 tot 9 juli is het Urban Sports Week. Een internationaal event waarbij er allerlei kwalificaties en wedstrijden zijn voor sporten als BMX, free running, skateboarden, inline skaten en basketbal. BMX’en freestyle is sinds eind juni een Olympische Sport geworden. BMX’er Daniel Wedemeijer werd derde en hoopt in 2020 bij de Olympische Spelen te zijn.

De wereldtop met o.a. deelnemers uit Argentinie, Rusland, Amerika, Duitsland en Chili zijn naar Amsterdam afgereisd voor verschillende BMX’wedstrijden. Dit weekend was het Museumplein afgeladen met toeschouwers die zagen hoe jongens (en een meisje) door de lucht vliegen met hun fiets en trucs doen. Belangrijke wedstrijden want de professionele BMX’ers willen allemaal maar een ding en dat is mee doen aan de Olympische Spelen in Tokio.

Droom die uitkomt

,,Het is een heel lang traject geweest en het is super belangrijk dat we nu mee kunnen doen. Alleen al het feit dat de sport nu erkend is door de Olympische Spelen is een droom die uit komt. Nu heb ik nieuwe dromen gemaakt en dat is zelf daar staan,” verteld de 27-jarige Daniel aan Metro.

Al sinds 2005 zijn de professionele BMX’ers bezig om BMX Freestyle een Olympische Sport te maken. ,,Het Internationaal Olympisch Comité werd eind juni overtuigd tijdens een belangrijke wedstrijd in Frankrijk," zegt Bart de Jong, BMX Freestyle adviseur van het UCI. ,,Negen jongens en negen meiden mogen mee doen aan de Spelen in 2020. De Nederlandse Shanice Silvercruz is wel een kanshebber bij de vrouwen, voor de mannen is er wel iets meer concurrentie, maar dat wordt hard trainen de komende jaren."

Daniel is op zijn 14e in 2004 begonnen met de sport, ook al wist hij toen nog eigenlijk niet veel van de sport af. ,,Ik wilde een BMX, want iedereen had een BMX. Daniel werd steeds beter en eindigde als vierde op het WK, inmiddels kan hij leven van de sport. Hij is van Amsterdam naar Eindhoven verhuisd, want daar heb je het beste BMX-park . ,,Ik train nu 3 a 4 uur per dag op mijn BMX, ga dagelijks naar de sportschool en fysio. Een manager heb ik niet, wel een hele lieve vriendin die alles voor mij regelt."

Extreme sport maar wel toegankelijk

BMX’en lijkt een gevaarlijke sport en dat is het natuurlijk ook wel een beetje, met een fiets door de lucht vliegen brengt natuurlijk genoeg risico’s met zich mee. ,,Je ziet het niet, maar we dragen knie, -scheen en elleboogbeschermers, sommige hebben ook een bitje in en we dragen natuurlijk allemaal een helm.” Vallen en dan gewoon weer op staan, want los van de risico’s is BMX’en wel een hele toegankelijke sport en kun je als je wilt direct beginnen. ,,BMX’en doe je met vrienden, het is een hele gemakkelijke sport om in te stappen. Iedereen is welkom, je hoeft niet op een club te rijden, je pakt je fiets en kunt gelijk op straat beginnen. Het is net alsof je met vrienden gaat voetballen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
BMX Freestyle eindelijk een Olympische Sport!
Sluiten