Johan van Boven
Johan van Boven Sport 24 jul 2017 / 20:41 uur

Oranje Leeuwinnen met volle buit naar kwartfinale EK

Met negen punten uit drie wedstrijden hebben de Oranje Leeuwinnen de kwartfinale van het EK in eigen land bereikt. Het Nederlands elftal won maandagavond in Tilburg met 2-1 van België en kroonde zichzelf tot winnaar van groep A.

In de volgende ronde neemt Oranje het op tegen de nummer 2 uit groep B, waar Zweden en Duitsland om de koppositie strijden. Beide landen hebben vier punten, maar de Scandinaviërs hebben een beter doelsaldo. Zweden neemt het dinsdagavond op tegen het nog puntenloze Italië en Duitsland treft de Russinnen die met drie punten ook nog volop in de race zijn voor een kwartfinaleticket.

Zenuwen

Met een plek bij de laatste acht van het EK in het achterhoofd begon Nederland nerveus aan de Derby der Lage Landen. De Red Flames hadden in het stadion van Willem II duidelijk minder last van zenuwen en mochten de ene na de andere aanval opzetten.

Het lukte de formatie van Sarina Wiegman op een gegeven moment de schroom van zich af te schudden en vrijuit te voetballen, zoals de Leeuwinnen dat in de eerste wedstrijd tegen Denemarken en in de eerste helft tegen Noorwegen lieten zien.

Jackie Groenen gaat over de knie bij Maud Coutereels en krijgt een penalty. Foto: ANP

Net als in de tweede wedstrijd kwam Oranje vanaf de strafschopstip op voorsprong. Op Het Kasteel koos Sherida Spitse voor de linkerhoek, maar dit keer schoot ze de bal in de andere hoek: 1-0.

In de tweede helft had Nederland duidelijk de overhand, maar kreeg België de beste mogelijkheden om op voorsprong te komen. Na een uur spelen dwarrelde een voorzet van Tessa Wullaert over keepster Sari van Veenendaal het doel in: 1-1.

Die blunder zorgde voor een hoop onrust bij Nederland. De Belgische speelsters roken duidelijk bloed, maar uitblinkster Lieke Martens zorgde hoogstpersoonlijk voor opluchting door met een klutsbal de 2-1 voor haar rekening te nemen en de Oranje Leeuwinnen definitief naar de kwartfinale te schieten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oranje Leeuwinnen met volle buit naar kwartfinale EK
Sluiten