Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 25 jul 2017 / 11:35 uur

Liever geen Duitsland voor de Oranje Leeuwinnen

Met een honderd procent score in de groepsfase plaatsten de Oranje Leeuwinnen zich soeverein voor de kwartfinale van het EK. Vanavond wordt duidelijk wie zaterdag in Doetinchem de tegenstander wordt: Rusland, Duitsland of Zweden?

Beste papieren

De eerste twee landen nemen het vanavond in Utrecht tegen elkaar op, terwijl Zweden in Doetinchem tegen het al uitgeschakelde Italië speelt. Zweden heeft dan ook de beste papieren om door te gaan, aangezien Italië nog geen enkel punt heeft en een van de zwakste landen op het toernooi is.

Zowel Zweden als Duitsland hebben vier punten, maar Duitsland moet tegen de verrassende Russinnen die een punt minder hebben. Zweden won in 1984 het eerste EK en verloor in 1987 en 2001 de finale. Op het vorige EK werden de Scandinavische meiden derde. De ploeg bereikte tijdens de laatste zes edities van het EK minstens de kwartfinale.

Lotta Schelin is het middelpunt van een Zweeds feestje na haar treffer tegen Rusland.

Lotta Schelin is de meest ervaren speelster. De aanvalster scoorde 85 keer in 171 interlands en speelde jarenlang voor Olympique Lyon. Voor de Franse ploeg scoorde ze maar liefst 143 keer in 138 wedstrijden. Een dame om in de gaten te houden dus.

Duitsland favoriet

Zweden is al een taaie tegenstander, maar wat te denken van de Duitse dames? Duitsland won de laatste zes (!) EK’s en is ook in Nederland de torenhoge favoriet. De vedette bij de de regerend olympisch kampioen is Anja Mittag (156 interlands, 50 goals). Vlak voor het EK maakte ze bekend terug te keren bij het Zweedse FC Rosengård waarmee ze in 2013 en 2014 kampioen werd. Met Turbine Potsdam veroverde ze vijf keer het Duitse landskampioenschap en in 2010 de Champions League.

Anja Mittag in duel met de Zweedse Jonna Andersson.

En dan de Russinnen. Op papier de meest gunstige tegenstander voor de Leeuwinnen. Rusland staat lager op de FIFA-ranking: op plek 25, terwijl Nederland op de twaalfde plaats staat. Duitsland en Zweden staan trouwens tweede en negende op die lijst. Rusland won hun eerste wedstrijd met 2-1 van Italië, maar werd door Zweden met 2-0 afgedroogd. Ook Duistland won met 2-1 van de Azzurri, terwijl Zweden en Duitsland elkaar in een onderling duel op 0-0 hielden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Liever geen Duitsland voor de Oranje Leeuwinnen
Sluiten