Johan van Boven
Johan van Boven Sport 19 jul 2017 / 05:50 uur

Lieke Martens is voorzichtig op Instagram

Lieke Martens werd tijdens haar beginperiode bij het Nederlands elftal niet alleen bekend vanwege haar loopacties en passeerbewegingen. Terwijl ze op het EK van 2013 met Oranje tegen IJsland speelde, werden enkele vakantiefoto’s van haar veelvuldig gedeeld op social media. Daarop lag ze in een zwarte bikini achterover op een massagetafel, stond ze in een topje op de dansvloer en tuurde ze in een strapless bikini vanaf een bootje naar de zee.

Na afloop van die wedstrijd schrok ze een beetje van het online enthousiasme over haar kiekjes. Ze wist direct wat het betekent om een bekende Nederlander te zijn. „Ik vroeg me af waar die foto’s vandaan kwamen, want ik had ze zelf niet eens online gezet. Blijkbaar stonden ze ergens in een openbaar album en heeft iemand ze daar vandaan gehaald. Dat komt er blijkbaar bij kijken als je steeds populairder wordt.”

https://www.instagram.com/p/BPIf7W6janP/

De linksbuiten lag er destijds niet wakker van, maar Martens besefte wel dat ze als international onder een vergrootglas was komen te liggen. „Ik denk goed na over wat ik laat zien op bijvoorbeeld Instagram. Ik zal mezelf niet meer snel op een massagetafel op de foto laten zetten. Die foto van toen heb ik zelf niet eens meer, maar als je goed op internet zoekt, kun je ‘m nog wel ergens vinden. Eens op internet, altijd op internet. Maar ik vind het gewoon leuk om te delen wat ik meemaak, zowel op als naast het veld.”

Vervelende reacties

Op Instagram heeft de 24-jarige Martens inmiddels 25.500 volgers. Haar video om de transfer naar FC Barcelona bekend te maken, leverde vorige week meer dan 5.500 likes en 325 reacties op. „Na mijn doelpunt tegen Nieuw-Zeeland op het WK van 2015 in Canada kreeg ik er heel veel volgers bij. Dus nam ook het aantal reacties toe. Ik kreeg vooral veel leuke berichtjes over mijn doelpunt, maar er zitten soms ook vervelende reacties tussen. Daar heeft iedereen die in de schijnwerpers staat last van, denk ik. Ik besteed er geen aandacht aan. Als een vreemdeling zegt dat ik niet kan voetballen, laat ik dat lekker langs me heen gaan. Anders is het zonde van mijn tijd en energie.”

Martens is in zes jaar uitgegroeid van ‘die voetbalster in bikini’ tot een van de drijvende krachten van het Nederlands elftal. In die tijd heeft de 75-voudig international ook de voetbalwereld om haar heen zien veranderen. „Alles is toegenomen; het niveau op het veld, de media-aandacht, noem maar op. Tegen Noorwegen speelden we zelfs met een leeuwin op ons shirt in plaats van met een leeuw. Terwijl aan een logo bijna nooit iets wordt veranderd. Het was voor ons een eervolle verrassing.”

Maar dat ze inmiddels wordt beoordeeld op haar voetbalkwaliteiten en al lang niet meer op hoe ze er op vakantiefoto’s uitziet, is voor Martens misschien wel de grootste waardering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lieke Martens is voorzichtig op Instagram
Sluiten