Johan van Boven
Johan van Boven Sport 8 jul 2017 / 18:33 uur

Bij Feyenoord is het nagenieten nu echt voorbij

Het was op Aruba weliswaar boven de dertig graden, maar Bart Nieuwkoop lag toch echt met twee armen vol kippenvel op zijn strandbedje. Op zijn telefoon keek de rechtsback van Feyenoord filmpjes terug van het kampioenschap. De doelpunten in de laatste wedstrijd tegen Heracles, de uitreiking van de schaal, het volksfeest op de Coolsingel; hij kon er geen genoeg van krijgen.

„Ik heb veel dingen best vaak teruggekeken”, aldus Nieuwkoop, die in de laatste weken van het vorige seizoen de geblesseerde Rick Karsdorp regelmatig mocht vervangen. „Vooral het eerste doelpunt van Dirk Kuyt in de kampioenswedstrijd. Vlak voordat hij schoot werd het heel even stil in De Kuip. En dan daarna die enorme ontlading, dat was niet normaal. Op het veld beleefden we het natuurlijk ook allemaal intens mee, maar dan krijg je toch iets minder goed mee wat de impact was. We zaten in een soort roes. Bij het terugzien van de beelden merkte ik pas echt hoe los iedereen ging. Dat doet wat met je, hoor. Kippenvel.”

Op Aruba kwam Nieuwkoop vooral Amerikanen tegen, dus werd hij niet heel vaak op het kampioenschap aangesproken. Voor Eric Botteghin was dat anders. De rots in de branding van Feyenoord ging op familiebezoek in zijn geboorteland Brazilië en daar was de titel het gesprek van de dag. Niet alleen in huiselijke kring, want de verdediger werd door verschillende tv-programma’s uitgenodigd om over het feest in Rotterdam te komen praten.

„Iedereen was benieuwd wat het voor een club betekent als na achttien jaar weer een kampioenschap wordt binnengesleept, dus ik heb veel interview gegeven”, zegt de Braziliaan. „De mensen daar hadden het feest op tv gezien en wilden weten hoe ik dat had beleefd. Het was voor mij een leuke manier om nog even na te genieten van de titel.”

Keer op keer

Ook Botteghin opende tijdens zijn vakantie met grote regelmaat de YouTube-app om filmpjes terug te kijken. „Van de 1-0 tegen Heracles natuurlijk, maar ook van het grote feest dat volgde. Van die beelden kreeg ik keer op keer kippenvel.”

Toen de spelers zich weer bij hun club moesten melden, kregen ze echter gelijk te horen dat ze vorig seizoen achter zich moeten laten. Trainer Giovanni van Bronckhorst benadrukte weliswaar dat hij nog altijd trots is op de zilveren schaal, maar er is geen ruimte en tijd meer om bij het kampioenschap stil te staan.

Kritiek

Logisch, vindt Botteghin. „Als we het komend seizoen slecht doen, krijgen we ladingen kritiek over ons heen. Dan heb je niets meer aan vorig seizoen. Maar we hebben natuurlijk wel de ervaring van een kampioensteam. We weten hoe mooi en leuk het is, dus moeten we onszelf pushen om weer tot zo’n prestatie te komen.”

Zijn ‘partner in crime’ Jan-Arie van der Heijden sluit zich daarbij aan. „Die titel pakt niemand ons meer af, maar als je eenmaal aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint, is dat verleden tijd. We hadden vorig jaar de gunfactor, maar die is nu wel weg hoor. Elke ploeg zal nu 120 procent geven om de landskampioen te verslaan. Ik ben er echter van overtuigd dat we het dit jaar weer kunnen flikken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bij Feyenoord is het nagenieten nu echt voorbij
Sluiten