Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Sport 17 jul 2017

5 keer waarom we genoten hebben van de Oranjevrouwen

De Oranje Leeuwinnen startten het EK in eigen land zondag met een 1-0 overwinning op Noorwegen. En dat zorgde voor euforische stemming in het oranjekamp, want de Noren werden gezien als zwaarste tegenstander in de groep. Met de overwinning is dan ook een goede eerste stap gezet richting het bereiken van de volgende ronde.

https://www.youtube.com/watch?v=3WyQBdEgjsI

Maar hoe was het voor het publiek? Ruim 2 miljoen mensen stemden af op NPO1 om naar de Oranjevrouwen te kijken. Hebben zij genoten? Wij denken van wel en verwachten dan ook dat de wedstrijden van de dames zoveel bekijks blijven trekken. Waarom? Hierom!

Minder gezeur, minder oponthoud, maar wel af en toe en schwalbe

Wat een verademing! Tijdens Nederland – Noorwegen leek het duel beduidend minder stil te liggen dan bij de gemiddelde mannenwedstrijd. En dat kijkt best lekker weg, ondanks dat het tempo een stukje lager ligt.

Ook constateren we weinig aanmerkingen op de scheidsrechter wanneer die een beslissing neemt. Alleen Maria Thorisdottir klaagde even bij scheidsrechtster Stephanie Frappart, maar daar ging dan ook een kleine schwalbe van Lieke Martens aan vooraf. Toen de grensrechter eerder vergat voor buitenspel te vlaggen toen Vivianne Miedema toch duidelijk teruggevlagd had moeten worden, viel er geen onvertogen woord.

Lieke Martens. Foto: ANP.

Minder harde overtredingen, minder kaarten

Als je niet houdt van nare overtredingen en smerige trekjes, is kijken naar damesvoetbal een uitstekende keuze. Tegen Noorwegen viel het in ieder geval alles mee met de onreglementaire ingrepen van de 22 speelsters.

En als er dan wel een keer iets gebeurt wat niet hoort, valt dat direct op en wordt er een gele kaart getrokken. Dat gebeurde zondag bij Nederland – Noorwegen in totaal twee keer. De eerste keer werd de Noorse Ada Stolsmo Hegerberg op de bon geslingerd na een stevige charge, in de tweede helft pakte Jackie Groenen geel toen ze de bal wegtrapte nadat er al gefloten was. Meer kaarten waren niet nodig.

Als we ons aan scorebordjournalistiek mogen wagen, was het duel tussen Denemarken en België (uitslag 1-0) wel wat minder vriendelijk. Daar vielen ‘liefst’ vijf gele kaarten.

Ter vergelijking: in het eredivisieseizoen 2015/16 vielen gemiddeld 3,3 kaarten bij de mannen (1.005 in 306 duels) tegen 1,5 bij de vrouwen (127 kaarten in 84 duels).

Jackie Groenen. Foto: ANP.

Passie, hartstocht, teamwork en een vol stadion

Over het ‘grote’ Oranje hebben we nogal wat te klagen: het oogt lamlendig en plichtmatig. Hoe anders is dat bij de vrouwen. Zondag stonden elf vrouwen op het veld die vol passie hun ding aan het doen waren. Van doelvrouw Sari van Veenendaal tot de voorhoede met Van de Sanden, Miedema en Martens.

Tijdens de huddle vooraf was al duidelijk dat de Oranjevrouwen alles op alles zouden zetten om een overwinning in de wacht te slepen. Vol passie schreeuwde captain Mandy van den Berg haar ploeg de laatste bemoedigende woorden toe. Vanaf dat moment telde nog maar een ding: winnen.

De dolgelukkige taferelen na afloop van de wedstrijd spraken boekdelen. De dames wilden niets liever dan het EK starten met een zege. Dat ze daarin slaagden kwam onder meer door de passie waarmee ze op de grasmat stonden.

Feest bij de vrouwen. Foto: ANP.

Shanice van de Sanden

Pijlsnel, levensgevaarlijk, alleen in de eindpass wellicht soms wat slordig. Het was duidelijk dat Shanice van de Sanden zondagavond de grootste plaag was voor de Noorse defensie. Al binnen een minuut snelde ze langs de zijlijn (na een fraaie pass van Jackie Groenen) en leverde ze een voorzet af die door Lieke Martens net niet tot openingstreffer kon worden gebombardeerd.

Telkens wanneer Van de Sanden werd weggestuurd veerde het publiek op. Ten opzichte van de andere vrouwen op het veld oogde Van de Sanden als een soort Usain Bolt, en het deed een beetje terugdenken aan de manier waarop de pijlsnelle Quincy Owuse-Abeyie in 2005 furore maakte tijdens het jeugd-WK in eigen land.

Nadat ook Vivianne Miedema haar voorzet niet tot treffer kon verzilveren, besloot Van de Sanden het na ruim een uur maar zelf te doen. Op aangeven van Martens knikte ze met het hoofd de 1-0 binnen. De ontlading die volgde was groot: de Nieuwegeinse werd ‘helemaal gek’ toen ze in ‘haar’ stad de score opende.

Ook bij haar wissel wist Van de Sanden de mensen op de banken te krijgen. Uitbundig klappend bedankte ze het publiek, dat ongetwijfeld in de rest van het toernooi meer van haar wil gaan zien.

Shanice van de Sanden. Foto: ANP.

We ruiken Oranje succes

De overwinning op Noorwegen is een belangrijke. De Scandinaviërs zijn de enige ploeg in de groep die hoger op de wereldranglijst staat dan Nederland (11de versus 12de). De andere tegenstanders Denemarken (15de) en Belgie (22ste) zijn op papier minder dan Nederland. Als ook die wedstrijden in een goed resultaat kunnen worden omgezet zou Nederland zomaar eens groepswinnaar kunnen worden.

En dat is weer van belang om dat daarmee normaal gesproken de beoogde winnaar van groep B wordt ontlopen. Daar is namelijk Duitsland de grote favoriet. Onze oosterburen zijn met een tweede plek op de wereldranglijst (achter de Verenigde Staten) de grote favoriet voor de eindzege.

In een eventuele kwartfinale zou dan Rusland, Zweden of Italië de tegenstander worden. En dat biedt weer perspectief voor het bereiken van de halve finale. En dan komt de Europese titel toch steeds dichterbij…

Op de foto met koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Foto: ANP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
5 keer waarom we genoten hebben van de Oranjevrouwen
Sluiten