Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 18 jun 2017 / 11:42 uur

Verhoeven: Boksen minder zwaar dan MMA

MMA-grootheden Rico Verhoeven en Sem Schilt kijken uit de ‘Fight of the Century’ tussen Floyd Mayweather en Conor McGregor. „Ik ga mijn wekker zetten, zeker weten.” Het is duidelijk, Verhoeven kijkt uit naar de clash tussen Mayweather en McGregor die op 26 augustus in Las Vegas zal plaatsvinden. Het gevecht tussen de Amerikaan en de Ier is uitzonderlijk, omdat Mayweather een bokser is en McGregor uitkomt in de mixed martial arts.

https://www.youtube.com/watch?v=Z_ZofBjfcDQ

Boksgod

„Ik verwacht een spannend gevecht”, aldus de viervoudig Glory heavyweight champion Verhoeven. „McGregor is onvoorspelbaar, maar als je logisch nadenkt wordt het toch Mayweather. Hij is de boksgod. Wat heeft McGregor in huis wat Mayweather nog nooit gezien heeft?”

Ook Sem Schilt, viervoudig K1-wereldkampoien en winnaar van de Glory heavyweight grand slam, zet zijn geld op Mayweather: „Omdat het gevecht volgens de regels van het boksen wordt gehouden. Dat is de discipline van Mayweather. Hij heeft al zijn 49 partijen gewonnen, waarvan er 26 met een knock-out eindigden.”

Dikkere handschoenen

Waar boksers moeten stoppen op de grond, mogen MMA’ers doorvechten zoals worstelaars. Daarnaast zijn in het boksen trappen en stoten verboden, in het MMA is dit juist toegestaan. Toch vergt dit grote verschil geen grote aanpassingen voor McGregor, menen Schilt en Verhoeven. „Als MMA’er train je op alles”, zegt Verhoeven. „Ik heb trainingen waarbij ik me alleen toeleg op het grondwerk, kicken of het staand vechten. McGregor weet dat hij alleen moet boksen, dus doet’ie dat. Die discipline heeft hij.”

Schilt denkt er hetzelfde over. „Grote vechters verliezen hun kop niet in de ring. Ik verwacht niet dat McGregor in ‘the heat of the moment’ ineens gaat trappen of iets dergelijks. Ik kan me dat niet voorstellen. Het grootste probleem voor McGregor is of hij Mayweather überhaupt wel goed weet te raken. En als dat gebeurt, moet hij er rekening mee houden dat zijn klappen heel wat minder hard aan zullen komen dan in de kooi. Bij het boksen zijn de handschoenen een stuk dikker dan in de MMA.”

Helemaal leeg

Dat Mayweather twee jaar geleden met pensioen ging, maakt ook niet uit volgens het duo. „Toen Mayweather nog vocht, deed hij vaak maar één duel per jaar”, weet Verhoeven. „Dat is erg weinig, maar hij stond er altijd als het moest en dat is erg knap. Maar Mayweather is wel al 40 jaar en McGregor nog maar 28. Hij is een stuk fitter en als ik eerlijk ben is boksen minder zwaar dan MMA qua incasseren en uitdelen. Bij het boksen zie je in het begin van een partij dat de vechters elkaar aftasten. En bij een ‘clinch’ volgt er meteen een ‘break’. Vijftien rondes zijn op die manier dan ook wel vol te houden. In de MMA is dat niet het geval, dan ga je echt helemaal leeg.”

Schilt en Verhoeven zijn benieuwd wat de uitkomst zal betekenen voor de bokswereld. „Er staat veel op het spel”, zegt Verhoeven. „Het is niet alleen Mayweather versus McGregor, maar ook de bokswereld versus de UFC.” Schilt: „Mayweather zet de bokswereld op scherp door in de ring te stappen met McGregor. Het boksen is in Amerika nog erg populair, maar daalt wereldwijd in populariteit. Terwijl de grootste MMA-bond UFC hard aan de weg timmert. Als Mayweather wint, is dat een boost voor het boksen. Als hij verliest wordt UFC misschien wel de grootste in de VS.”

Veel geld

Toen Mayweather het in 2015 opnam tegen Manny Pacquiao verdiende hij naar schatting 160 miljoen euro. In totaal zou dat gevecht om en nabij de 535 miljoen euro opgebracht hebben. „Ik denk dat Mayweather versus McGregor wel wat meer gaat opbrengen”, denkt Verhoeven voor wie Mayweather een voorbeeld is. „Zeker gezien het zakelijke aspect. Hij heeft zichzelf ontzettend goed in de markt gezet. Eerst was het Floyd ‘Pretty Boy’ Mayweather, maar dat deed niet veel. Totdat het Floyd ‘Money’ Mayweather werd. Ik vind dat knap. Hoe hij met zijn geld te koop loopt, moet hij zelf weten. Maar hij en ook McGregor zorgen, naast het feit dat het goede vechters zijn, ook voor de nodige entertainment. Ik vind dat mooi.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verhoeven: Boksen minder zwaar dan MMA
Sluiten