Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 7 jun 2017

Sneijder wil ook na het WK doorgaan bij Oranje

Wesley Sneijder gaat ‘gewoon’ door bij het Nederlands elftal als hij straks na Luxemburg zijn record van 131 interlands te pakken heeft. „Als mijn lichaam het nog steeds vol kan houden en Oranje me nodig heeft, dan ga ik zeker door na het WK”, aldus de middenvelder van Galatasaray in Noordwijk waar Oranje zich voorbereid op de WK-kwalificatiewedstrijd van vrijdag tegen Luxemburg.

Record

Zelf zegt hij niet zo bezig te zijn dat hij straks Nederlands recordinternational is. „Het lijkt wel alsof iedereen meer met mijn record bezig is dan ik zelf ben. Dat het op mijn verjaardag is en dat het een mooie mijlpaal is, dat is allemaal een gegeven. Maar het is niet zo dat ik om die redenen alles op die wedstrijd heb gezet. Ik richt me op die wedstrijd, omdat het belangrijk is dat we een goed resultaat halen met oog op het WK in Rusland. In die uitwedstrijd tegen Luxemburg ging het ook niet makkelijk.”

Voor Sneijder komt de basisplek die Dick Advocaat hem heeft toegezegd dan ook niet als een verrassing. „Ik heb me nooit reserve gevoeld. Daar ben ik altijd vrij duidelijk over geweest. Dat ik tegen Marokko en Ivoorkust niet in de basis begon is logisch, aangezien ik toen net in kwam vliegen. Maar tegen Luxemburg ligt dat anders, ik heb alles op die wedstrijd gezet.”

Rol

Sneijder vindt het mooi ‘dat de trainer zijn vertrouwen in mij uitspreekt’. „Hij is toch de coach die mij liet debuteren, wat dat betreft is de cirkel rond. Wat mijn rol wordt? Dat zullen we vrijdag zien. Iedereen weet waar ik het liefst speel en het best tot mijn recht komt. De bondscoach weet dat ook.”

Welke van de 130 interlands die Sneijder toto dusverre heeft gespeeld, staan hem het meest bij? „Ik heb zoveel mooie momenten beleefd. Het is moeilijk, daarbij kijk ik ook het liefst vooruit. Als mijn loopbaan erop zit, komt het moment om terug te blikken.”

Maar met die mijlpaal voor de boeg is het toch normaal dat je iets meer dan normaal terugkijkt?
„Nee, dat is echt niet zo.”

Oké. Als je moest kiezen: Schotland of Brazilië?
„Dan ga ik voor de wedstrijd tegen Brazilië. Op dat moment was ik een vaste waarde. Met Schotland kwam ik er net bij. Qua cijfers was het WK 2010 mijn beste toernooi. Ik scoorde bijna iedere wedstrijd. Maar op voetbaltechnische gronden kies ik toch voor het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Voor mijn gevoel speelde ik dat toernooi mijn beste voetbal. En ook als team vond ik Oranje op dat toernooi beter spelen.”

Vervelendste interland

De meest vervelende interland pikt Sneijder er ook nog uit: „Dat was in de ArenA toen we met 3-2 verloren van Tsjechië en zo het EK in Frankrijk misten. En die wedstrijd tegen Turkije in Konya komt daarbij ook in de buurt. Nee, de verloren WK-finale tegen Spanje vind ik daar niet bij horen, want ondanks dat het pijn deed dat we het WK niet wonnen, kun je nog steeds trots zijn wat we in Zuid-Afrika hebben bereikt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sneijder wil ook na het WK doorgaan bij Oranje
Sluiten