Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 30 jun 2017 / 18:48 uur

Smoelenboek: dit zijn de 15 Nederlanders in de Tour

Sinds dit voorjaar kent iedereen in Nederland natuurlijk Tom Dumoulin, maar de Limburger past na zijn Giro-winst voor de Ronde van Frankrijk. Toch verschijnen er zaterdag vijftien Nederlanders aan de start in Düsseldorf. Metro stelt ze even aan je voor.

Koen de Kort (34) – Trek-Segafredo

Koen de Kort (Twitter)

Nooit een profkoers winnen, maar toch een zeer gewaardeerde kracht zijn in het wielerpeloton. Het is het verhaal van de altijd in dienst rijdende Koen de Kort, die door zijn kopmannen altijd zeer wordt gewaardeerd. Dit keer rijdt hij vooral in dienst van Alberto Contador, al zal hij als de benen goed zijn het niet laten om sprinter John Degenkolb in goede positie af te zetten, zo vertelde hij eerder deze week in gesprek met Metro.

Bauke Mollema (30) – Trek-Segafredo

Bauke Mollema (ANP)

Bauke Mollema ging dit jaar voor eigen succes in de Giro d’Italia (zevende) om tijdens de Tour de France te kunnen knechten voor Alberto Contador. Gezien de koersstijl van El Pistolero zal Mollema nog wel eens vooruit gestuurd kunnen worden, wanneer de Spanjaard een lange aanval in de berg in gedachten heeft. Aan het schoeisel van de Groninger zal het in ieder geval niet liggen.

Maurits Lammertink (26) – Katusha-Alpechin

Dit zou zomaar wel eens de aangename Nederlandse verrassing van de Tour de France kunnen worden, want lang niet iedereen zal weten wie Maurits Lammertink is. De look-a-like van oud-Ajacied Viktor Fischer kan goed de kleinere bergen over en heeft een prima sprint in huis. In de vlakke etappes zal hij Alexander Kristoff moeten bijstaan, maar daarbuiten heeft hij een vrije rol.

Roy Curvers (37) – Sunweb

Roy Curvers (ANP)

Geen Dumoulin, maar Roy Curvers houdt de Limburgerse eer hoog. Dat hij begaan is met het lot van zijn ploeg- en provinciegenoot bleek wel uit zijn tweets tijdens de Giro d’Italia. Tijdens de belangrijke ritten plaatste hij foto’s van dat hij het grasmaaide (omdat hij de spanning niet meer aan kon) en van geknipte nagels (omdat hij ze anders zou afbijten). Tijdens de Tour de France mag hij het zelf laten zien, al zal hij vermoedelijk vooral in dienst rijden van Michael Matthews.

Laurens ten Dam (36) – Sunweb

Laurens ten Dam (ANP

Als Laurens ten Dam het menu mocht bepalen, dan zou er bij Sunweb deze Tour elke dag worden gebarbecued. Maar dan hoeven we bij hem zeker niet alleen aan vlees te denken. „Alles gaat erop: van brood tot pizza, tot aardappels." Tijdens de Tour de France zal hij zich aan het dieet van de ploeg moeten houden. Op die manier kan hij mooi op gewicht blijven voor de bergetappes, waarin hij samen met Warren Barguil de voornaamste troef van de ploeg is.

Mike Teunissen (24) – Sunweb

Mike Teunissen (Twitter)

Hij had vroeger in Ysselstein Peter Winnen als buurman, maar winnen op Alpe d’Huez zal Mike Teunissen vermoedelijk nooit doen. Hij is meer van de vlakke parcoursen en houdt ook wel van kasseistroken. Tijdens de Tour is hij vooral een van de belangrijkste knechten van topsprinter Michael Matthews in de laatste kilometers, al kan hij zelf ook aardig aankomen.

Ramon Sinkeldam (28) – Sunweb

Ramon Sinkeldam (ANP)

Bij Ramon Sinkeldam gaat het in aanloop naar de Tour de France vooral over zijn trui. Nadat hij vorige week knap Nederlands kampioen werd, presenteerde Sunweb vol trots hem in een trui met de Nederlandse vlag. Alleen beslaat die vlag niet de complete trui, maar gaat het om een paar miniscule streepjes in de Nederlandse driekleur. Wat zijn shirt betreft zal hij dus niet opvallen. Zijn belangrijkste acties tijdens de Tour zullen zijn: het aantrekken van de sprint voor Matthews. En misschien dat hij wel eens zijn eigen gang mag gaan.

Albert Timmer (32) – Sunweb

Albert Timmer (Twitter)

Tien grote rondes, alle tien uitgereden, hoogste klassering (87). Het zegt eigenlijke alles over Albert Timmer. Het is een betrouwbare knecht, maar niet een die op zijn tijd zelf een koers wint. In 2014 leek hij in de Giro d’Italia op weg naar een sensationele ritzege op Oropa (waar dit jaar Dumoulin won), maar tijdens de laatste hectometers van de klim werd hij toch bijgehaald.

Robert Gesink (31) – LottoNL-Jumbo

Robert Gesink (ANP)

Geen ambities voor het algemeen klassement en eindeloos aanklampen bij de toppers, maar gewoon lekker aanvallen en ritten proberen te winnen. Met die insteek verschijn Robert Gesink aan de start van de Tour de France. Een etappezege zou zijn grote droom zijn. „Daar wil ik mij graag nog één keer goed voor kwaad maken.”

Dylan Groenewegen (24) – LottoNL-Jumbo

Dylan Groenewegen (ANP)

Voor Dylan Groenwegen geldt precies hetzelfde als voor Gesink: hij wil een ritoverwinning. Het is wel weer eens tijd voor een Nederlandse sprintzege, zo vindt hij zelf. Handig om te weten is dat hij vorige week zijn Nederlandse titel verloor, dus hij zal deze Tour de France in het normale tenue van LottoNL-Jumbo rondrijden.

Jos van Emden (32) – LottoNL-Jumbo

Jos van Emden (ANP)

Ooit nam hij de tijd om zijn vrouw ten huwelijk te vragen tijdens een klimtijdrit in de Giro, maar tijdens een vlakke race tegen de klok behoort Jos van Emden tot de favorieten. Hij lijkt naarmate de jaren vorderen alleen maar beter te worden en won onlangs zelfs de slottijdrit in de Giro d’Italia. De kortere proloog in Düsseldorf lijkt hem nog meer op het lijf geschreven, maar dan moet hij wel afrekenen met onder andere wereldkampioen Tony Martin.

Tom Leezer (31) – LottoNL-Jumbo

Tom Leezer (ANP)

Net zoals De Kort, Timmer en Curvers hoort ook Tom Leezer in de groep perfecte knechten. Afgelopen jaar leek hij even uit die rol te stappen, door tijdens het WK in Doha een late aanval te plaatsen. Zijn late aanval werd echter net aan gecounterd, waarna Peter Sagan wereldkampioen werd. Leezer schikt zich deze Tour de France weer in de rol van meesterknecht: hij moet Groenewegen aan de sprintzege helpen.

Timo Roosen (24) – LottoNL-Jumbo

Timo Roosen (ANP)

Sinds een maand weet Timo Roosen wat winnen in het profpeloton inhoudt. In de Ronde van Noorwegen rondde hij een solo van bijna dertig kilometer succesvol af. Hij scoorde daar direct een foto die elke wielrenner ooit hoopt te scoren: juichend over de streep komen, terwijl er op de achtergrond een groep renners in volle sprint aan het sterven is. Net zoals vorig jaar zal Roosen deze Tour vooral in dienst van Groenewegen rijden.

Dylan van Baarle (25) – Cannondale-Drapac

Dylan van Baarle (ANP)

Vorig jaar stuurde Cannondale-Drapac nog drie Nederlanders naar de Tour de France, dit jaar is Dylan van Baarle de enige. Hij ontwikkelt zich dit seizoen stormachtig en dat komt onder andere door zijn vermogen om diep te gaan. Hij spaart zichzelf in ieder geval niet, zo vertelde hij vorig jaar al na de Ronde van Vlaanderen. „Op de Paterberg kwam ik bijna kotsend boven."

Marco Minnaard (28) – Wanty-Groupe Gobert

Marco Minnaard (Twitter)

Zelfs een deel van de fanatiekere wielervolgers zal niet direct een praatje klaar hebben over Marco Minnaard. De Nederlander maakt zijn debuut in een grote ronde, net zoals zijn ploeg Wanty-Groupe Gobert. Toch heeft hij een heel duidelijk droomdoel voor ogen. „Ik wil de bolletjestrui in de Tour om m’n schouders." Verwacht hem dus maar in de aanval zondag, als er na zes kilometer een bergje van de vierde categorie ligt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Smoelenboek: dit zijn de 15 Nederlanders in de Tour
Sluiten