Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 15 jun 2017 / 19:10 uur

Max-factor in Le Mans

Het is misschien wel de meest iconische race die de autosport kent: de 24 uur van Le Mans waarbij de teams in 24 uur tijd zoveel mogelijk ronden moeten afleggen op het 13,629 kilometer lange ‘Circuit de la Sarthe. Jumbo-topman Frits van Eerd is samen met voormalige Formule 1-coureurs Jan Lammers en Rubens Barrichello ‘Racing Team Nederland’. Voorafgaand aan het evenement dat zaterdag 17 juni start, sprak Metro met Van Eerd.

Je glimt helemaal…
Ik ben trots en geraakt. Ik ben er al zo lang mee bezig en nu valt dan eindelijk alles op zijn plek en gaat het gebeuren. We hebben een superauto en supercoureurs met Rubens en Jan. Ik luister naar ze, ga niet eigenwijs doen. Het is fantastisch dat ik met ze mee kan rijden. Jan heeft 22 keer Le Mans gedaan. Voor mij en Rubens wordt het de eerste keer. Maar Rubens heeft natuurlijk zijn sporen ruim en breed verdiend door de meeste GP’s in de Formule 1 te hebben gereden. Desondanks verwachten die twee van mij dat ik ook hard zal racen. Ik zal mijn bedrijf los moeten laten en me moeten opstellen als een echte coureur.

Veel mensen hadden Jos Verstappen verwacht als rijder in plaats van Barrichello…
Ik heb het ook aan Jos gevraagd, maar hij legt zijn prioriteit bij Max. Dat is te begrijpen, maar ook jammer. Want hoe blij we ook zijn met Rubens, een Hollands team met Jos, Jan en Frits was natuurlijk fantastisch geweest. Maar Rubens is naast een fantastische coureur ook een fantastisch mens. Ik had in het begin verwacht dat hij misschien een beetje sterallures zou hebben, maar het is een hele vriendelijke open jongen. Hij stelde me meteen op mijn gemak door te stellen dat hij me met alles zou helpen.

Heb je veel ervaring met racen?
Dat kun je wel zeggen. Ik heb vijf keer meegedaan aan Dakar, heb rally gereden, Formule Renault, historische F1. Ik vind dat je niet te lang in een klasse moet blijven hangen. Daar is het autoracen veel te interessant voor.

Jij hebt met Jumbo de autosport omarmd. Je sponsort Max, je doet nu mee aan Le Mans…
Met Jumbo wil ik altijd proberen om uit een onverwachte hoek te komen. Dat vind ik leuk. Met het sponsoren van Max is dat absoluut gelukt. Maar het is niet alleen de autosport hè? We doen ook wielrennen en schaatsen. En nu Le Mans erbij. Maar mijn hart ligt natuurlijk bij het autoracen. Dat was lang een elitaire sport en daar houden wij Nederlanders niet van. Jan Lammers gaf mij ooit een mooi compliment door te stellen dat wij de sport weer wat volkser hebben gemaakt. Kijk alleen al naar de Jumbo Familie Racedagen in Zandvoort waar ruim 100.000 man op afkomen.

Met Max als boegbeeld heb je natuurlijk wel heel veel geluk…
Absoluut. Dat er nu zoveel interesse is voor ons avontuur in Le Mans heeft erg te maken met de Max-factor. Het zou mooi zijn als wij door een goede prestatie in Le Mans Nederland ook warm kunnen maken voor andere klassen in de autosport.

Je moet kiezen: een wereldtitel voor Max of Racing Team Nederland dat Le Mans wint…
Hahaha, dat is een moeilijke vraag. Ik gun Max alles, maar dan ga ik toch voor succes in Le Mans.

Waar hoop je op?
Top 10, maar dat is niet echt reëel.

Is het niet slaapverwekkend? Al die rondjes rijden en dan ook nog veelal in het donker?
Je gaat zo hard, dat je iedere seconde nodig hebt. Dat is niet vergelijkbaar met een ritje naar Frankrijk in je zomervakantie. En dan die sfeer in Le Mans. Ik ben er vaak geweest als toeschouwer. Ruim 300.000 man. Concerten, cafés, restauarants. Die lampen in de pitstraat. In de verte zie je een stipje dat met 350 km/u op je afkomt. Nu ben ik dat stipje.

Is er van tevoren afgesproken in welke volgorde wordt gereden en hoe lang?
Ja, daar zijn duidelijke afspraken over met Rubens en Jan. Wie rijdt er als eerste? Wie het meest in het donker? Wie finisht er?

Jij bent veruit de langste van de drie. Hoe gaat dat in de auto als jullie wisselen?
Iedereen heeft eigen stoel. Mijn stoel is een kuip waarin de stoel van Jan invalt. Rubens is nog kleiner.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Max-factor in Le Mans
Sluiten